Sverige jublar efter Stina Blackstenius ledningsmål. Foto: Bildbyrån

Den tyska förbannelsen är bruten – Sverige till semifinal: ”Otroligt”

Sverige hade inte vunnit mot Tyskland i mästerskapssammanhang på 24 år. Och ikväll såg det ut att kunna bli ännu en tung svensk kväll mot fotbollsgiganten. Men trots ett tidigt mål i baken så lyckades svenkorna att ta sig ikapp och förbi, och vann med 2-1.

– Det är otroligt svårt att beskriva allt som man känner just nu, säger Blackstenius till SVT Sport.

Sverige fick en mardrömsstart mot Tyskland när Lina Magull satte 1-0 redan efter 16 minuter. Hon blev framspelad av Sara Däbritz och kunde helt ensam vid straffpunkten sätta bollen bakom en chanslös Lindahl i det svenska målet.

Men Sverige skulle komma tillbaka snabbt. Bara sju minuter senare så fick Sofia Jakobsson chansen vid en spelvändning, och lyckades kvittera till 1-1. Det var första gången som Tyskland släppte in ett mål i den här VM-turneringen.

– Jag fick en långboll som landade mitt framför mina fötter och fick en bra första touch och la in den i bortre, säger målskytten till SVT Sport.

Svensk drömstart på andra

Sverige spelade bra i den första halvleken, och hade bud på ytterligare mål. Men målet skulle få vänta tills andra halvlek. För där blev det en drömstart för Sverige. Sofia Jakobsson slog in ett inlägg från högerkanten, och Fridolina Rolfö fick en rejäl kraft på sin nick som Almuth Schult i det tyska målet tvingades slänga sig för att rädda. Men på returen så lyckades Stina Blackstenius till slut sätta bollen i mål, och Sverige tog ledningen med 2-1 redan efter tre minuter i den andra halvleken.

– Man hann inte tänka så mycket i den situationen, det var bara att få in den i mål, säger Blackstenius till SVT Sport.

Många chanser åt båda håll

Den andra halvleken bjöd sedan på böljande spel när Tyskland pressade på för en kvittering, och Sverige kom upp med farliga spelvändningar. Men Sverige visade prov på styrka i defensiven och höll emot bra tills det var cirka tio minuter kvar av matchen. Då skapade Tyskland några av sina bästa chanser för matchen. Men Lindahl stod upp bra i målet, och de bollar hon missade gick utanför, och Sverige höll undan och vann med 2-1.

– Det är otroligt svårt att beskriva allt som man känner just nu. En VM-semifinal och en OS-plats nästa sommar. Det är mycket känslor just nu och man är bara så otroligt glad, säger Blackstenius till SVT Sport.

Bra känsla i gruppen

Det svenska landslaget hade snackat inför om att det var dags att vinna mot Tyskland nu. Och Blackstenius säger att det är en stark känsla i gruppen.

– Vi har haft en otroligt bra känsla hela tiden för det här laget. Det är otroligt kul att kunna stå här med en seger, och just mot Tyskland, det betyder väldigt mycket.

För Sverige väntar nu Nederländerna i semifinal. Senast Sverige mötte Nederländerna i ett mästerskap så var det i EM 2017, då blev det en förlust med 0-2.

SVT sände live direkt efter bragden i Rennes – se den här.