Frida Östberg är optimistisk inför kvarten. Foto: SVT

Frida Östberg: ”Det lyser om spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann mot Tyskland och är vidare till semifinal mot Nederländerna. SVT:s expert Frida Östberg är glad över insatsen.

– Det lyser om spelarna säger hon.

Svt:s expert Frida Östberg är nöjd med bragdinsatsen i kvartsfinalen mot Tyskland.

– Det var bra tryck på läktarna och böljande spel. Man upplevde känslan av att det var en stor match och ett mästerskap.

– Tittar man på det här laget med förbundskaptenen Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman så är de otroligt skickliga. Truppen har utvecklats  man ser var man vill styra speleet.

– Tyskland har genomgått en generationsväxling och de har svårt att hitta tillbaka till sitt maskineri. Att Sverige tog chansen och nu också är klart för OS är otroligt kul.

Hur har laget utvecklats under VM?

– Jag tycker att man har gjort en lång resa, man har vunnit rätt matcher. Jag var lite orolig hur man skulle reagera mot Kanada och gör en mindre bra halvlek. Men man maler ner de och kan kliva upp och flytta upp pressen lite och mittfältet lite högre och det blir vändningen. När man får de mentala prestationerna av Lindahls räddning och Blackstenius mål. Energin har spritt sig till gruppen och det finns finns en otrolig glädje och tro inom gruppen. Och det märker man.

Nu väntar de regerande europamästarna Nederländerna i semifinal. Ett lag som Östberg tror passar Sverige bra.

– Nederländerna känns väldigt bra. Jag tror att Sverige har goda chanser. De har sett trötta ut. De är bra på fasta situationer och omställningsspel, men de är inte lika bra som i EM för två år sedan. Det passar Sverige bra och att man kan utnyttja det. Men det gäller att man är noggranna i detaljerna och att jobba tillsammans.

Hur rangordnar du det här?

– Jag sätter det högt eftersom jag har vfarit med och förlorat, men de här spelarna tittar bara här och nu och sättet man går vidare på. Det lyser om spelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.