• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: Bildbyrån

Domarchefen: ”Kanske inte har domare i framtiden”

Publicerad

Videodomarsystemet VAR har fått en stor roll i årets fotbolls-VM.
Nu siar Stefan Johannesson, domarchef på Svenska fotbollförbundet, om att den nya tekniken helt kan komma att ersätta assisterande domare i framtiden.

– I framtiden kanske du inte har assisterande domare. Du kanske inte har domare heller, säger han till Radiosporten.

Samtidigt har det riktats kritik mot att VAR-tekniken använts för ofta i mästerskapet i Frankrike.

Senast i går, i Frankrikes möte med Nigeria, hamnade tekniken i fokus då Thomas Dennerbys Nigeria föll med 0–1 efter straffkaos där Nigerias målvakt Chiamaki Nnadozie bedömdes ha rört sig för tidigt så att Frankrike fick slå om sin straff.

”Överdrift”

En ny regel under VM säger att målvakten måste ha minst en fot, inte båda som gällde tidigare, på mållinjen vid straff. VAR gör det möjligt att lättare kontrollera regeln.

– Om jag berättar hur jag verkligen känner så kommer jag förmodligen att bli hemskickad, sade en ilsken Dennerby efter matchen.

Även Kosovare Asllani är kluven till tekniken.

– Det har gått till överdrift, säger landslagsstjärnan till Radiosporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer