Gynnsam lottning för Elfsborg i Europa League

Uppdaterad
Publicerad

Elfsborg fick en gynnsam lottning när lagen i Europa League lottades in i gruppspelet. Elfsborg hamnade i grupp C och ställs mot Standard Liege från Belgien, Salzburg från Österrike, samt danska Esbjerg.

Motståndarna i gruppen kommer troligtvis inte locka storpublik, men den ger Elfsborg en rimlig möjlighet att avancera.

Det kunde blivit betydligt tuffare mostånd för Borås-laget. Exempelvis kunde de hamnat i grupp A med Valencia, Swansea och St Gallen, eller grupp H med Sevilla, Freiburg och Liberec.

Europa League 2013-2014

– Sportsligt känns det som en ganska bra lottning. Det är bara bra lag som är kvar, men det finns vissa lag som är väldigt svåra att slå. Sedan finns det motståndare som är möjliga att slå. Alla tre motståndare vi fick är möjliga att slå även om det är bra lag, säger Anders Svensson till SVT Sport.

”Har nog en bra chans”

Elfsborgs spelare följde lottningen från omklädningsrummet. Niklas Hult har svårt att bedöma Elfsborgs chanser att gå vidare från gruppspelet.

– Jag vet inte riktigt var man har de andra lagen. Men spelar vi som vi kan spela har vi nog en bra chans, säger han till Aftonbladet.

Standard Liege får ses som det tuffaste motståndet i gruppet. Laget leder just nu den belgiska ligan efter fem omgångar med full pott och slog i kvalet ut FK Minsk med 5-1 totalt. Förra säsongen spelade tidigare Norrköpingsspelaren Astrit Ajdarevic i klubben.

Även Salzburg ligger i topp i den österrikiska ligan med fyra segrar på sex matcher. Anfallaren Jonatan Soriano har gjort åtta mål på sex matcher. I Europa League-kvalet slog de ut Vilnius med 7-0. I klubben finns svenske målvaktsveteranen Eddie Gustafsson.

Miljonklipp för Elfsborg

Esbjerg ligger fyra i den danska ligan efter sex omgångar med nio poäng. Esbjerg slog ut St Etienne med 5-3 sammanlagt.

De 48 lag som deltog i Europa League i fjol fick en ersättning på 1,3 miljoner euro, motsvarande 11 miljoner svenska kronor. Bonus för vinst: 1,7 miljoner kronor och hälften för oavgjort. Även bonusar för placering i gruppen fanns att få.

Sedan fanns det pengar när man gick vidare ytterligare. 1,7 miljoner kronor för att gå till utslagsfasen. Dessutom finns det tv-pengar att hämta för Elfsborg.

Alla grupperna i Europa League

Grupp A: Valencia, Swansea, Kuban Krasnodar, St Gallen.

Grupp B: PSV Eindhoven, Dynamo Zagreb, Tjernomorets Odesa, Ludogorets.

Grupp C: Standard Liège, Salzburg, Elfsborg, Esbjerg.

Grupp D: Rubin Kazan, Wigan, Maribor, Zulte Waregem.

Grupp E: Fiorentina, Dnipro Dnipropetrovsk, Paços Ferreira, Pandurii Târgu Jiu

Grupp F: Bordeaux, Apoel Nicosia, Eintracht Frankfurt, Maccabi Tel Aviv.

Grupp G: Dynamo Kiev, Genk, Rapid Wien, Thun.

Grupp H: Sevilla, Freiburg, Estoril, Liberec.

Grupp I: Lyon, Real Betis, Vitória Guimaraes, Rijeka.

Grupp J: Lazio, Trabzonspor, Legia Warszawa, Apoel Limassol.

Grupp K: Tottenham, Anzji Machatjkala, Sheriff Tiraspol, Tromsø.

Grupp L: AZ Alkmaar, PAOK Thessaloniki, Maccabi Haifa, Sjachter Karagandy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League 2013-2014

Mer i ämnet