Engelsk polis har gripit elva personer efter EM-finalen. Foto: Bildbyrån

Efter EM-finalen: Engelsk polis har gripit elva personer

Uppdaterad
Publicerad

Flera engelska spelare fick ta emot rasistiskt hat efter EM-finalen i fotboll.

Det ledde till polisutredningar, som fortfarande pågår.

Men nu meddelar polisen att de har gripit elva personer.

Efter den dramatiska EM-finalen, som Italien vann efter att Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukayo Saka missat sina straffar, fick engelska spelare ta emot mycket hat på sociala medier – inte sällan med rasistiskt innehåll.

Den brittiska polisen tog emot inte mindre än 600 anmälningar rörande rasistiska kommentarer till Englands svarta spelare, och bedömde 207 av dessa kommentarer som brottsliga.

Riskerar fängelse

Nu meddelar den brittiska polisen att de har gripit elva personer, och att utredningen fortsätter. Majoriteten av de gripna personerna är misstänkta för att ha brutit mot paragraf 127 i kommunikationslagen från 2003, som inkluderar skickade meddelanden som är ”grovt kränkande”, eller hotfulla.

De gripna, som kan bli fler, riskerar fängelse i upp till två år.

– Det finns folk där ute som tror att de kan gömma sig bakom en profil på sociala medier och komma undan med att posta sådana avskyvärda kommentarer. De måste tänka om – vi har utredare som proaktivt söker efter kränkande kommentarer i anslutning till matchen, och om de stöter på något kriminellt kommer dessa postningar att få dem gripna, säger polischef Mark Roberts, enligt BBC.

KLIPP: Så var EM-finalen mellan Italien-England (11 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.