Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Efter rasismen mot straffsumparna – regeringen sätter press på storbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att England förlorade EM-finalen mot Italien på straffar fick de tre engelska spelarna som missade straff utstå rasism på sociala medier. Nu varnar den brittiska regeringen bolagen bakom de sociala medieplattformarna.

– Vi måste se till att de agerar. Om de inte gör det så kommer regeringen att agera mot dem, säger Stephen Barclay från finansministeriet till Sky News.

Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukayo Saka missade sina straffar och därmed förlorade England EM-finalen.

Efter det fick alla tre rasistiska meddelanden på sociala medier. Då vill den brittiska regeringen att bolagen bakom de sociala medierna ska dela med sig av information om de som skrivit de rasistiska kommentarerna.

Fotbolls-EM

– Vi måste se till att de agerar. Om de inte gör det så kommer regeringen att agera mot dem, säger Barclay.

Den engelska anfallsstjärnan Harry Kane har gått ut på Twitter och gett sitt stöd till sina lagkamrater.

”De förtjänar stöd och backning, inte de avskyvärda rasistiska påhopp som de har fått sedan i går. Om du kränker någon på sociala medier så är du inte inte ett England-fan och vi vill inte ha med er att göra”, skriver han.

KLIPP: Se straffdramat i finalen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet