Efter lagändringen: Inga rapporter om matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet blev det förbjudet att satsa pengar på matcher under division 2. Anledningen: Matchfixning skulle motverkas. Och så verkar det ha blivit.

– Vi har inte haft någon misstänkt match på serier lägre än division 2, säger Johan Claesson på Svenska fotbollförbundet.

När Malmö-klubben Kvarnby, som under 2019 spelade i division 3, drabbades av matchfixning slog det ner som en blixt från klar himmel för de flesta kring föreningen – något som skildras i SVT Sports dokumentärserie ”Kvarnbyfallet” på SVT Play.

Bilden som många hade var att matchfixning sker på högre nivåer. Men så är inte fallet, fick klubben erfara. Och Kvarnby är inte det enda laget som blivit utsatt för matchfixning en bit ner i seriepyramiden.

Matchfixning

– Vi har ju argumenterat i ganska många år att det här, som vi brukar kalla för ”småfixet”, som sker på lägre nivåer, det är väldigt mycket vanligare än vad folk förstår och är mycket svårare att upptäcka i många fall, säger Johan Claesson, som är integrity officer på Svenska fotbollförbundet, och därmed är ansvarig för det förebyggande och utredande arbetet mot matchfixning.

U19-serier utsatta förut

Vid förra årsskiftet blev det förbjudet för spelbolag med licens i Sverige att erbjuda spel på juniorserier, träningsmatcher och seniorserier under division 2. Och det tycks ha gett effekt.

Under 2020 spelades nästan en tredjedel (7 av 22) av matcherna som utreddes för misstänkt matchfixning på nivåer som numera är förbjudna att erbjuda spel på. I år ser det helt annorlunda ut.

– Av de 23 matcher som vi har flaggat som misstänkta i år har ingen match spelats på lägre nivå än tvåan, och vi har inte heller haft någon match i U19-serierna, som har varit väldigt utsatt förut, säger Johan Claesson.

”Jätteglädjande”

Spelbolag som var emot ett förbud av spel på lägre divisioner argumenterade för att spelbolag utan svensk licens ändå skulle erbjuda dessa matcher, och att matchfixning därmed ändå skulle fortsätta. Men de aktuella siffrorna tyder på att det inte har blivit så.

– De gånger vi har fått in rapporter om saker som har sett misstänkt ut i lägre serier har vi undersökt det, bland annat med hjälp av företag som övervakar spelmarknaden, men de har inte hittat något ställe där matcherna har erbjudits. Så det är jätteglädjande, och tyder på att andra serier har försvunnit som spelobjekt även på den oreglerade spelmarknaden, säger Johan Claesson.

Division 2 sticker ut

Däremot verkar samma devis som tidigare gälla på så sätt att ju högre upp i seriepyramiden du kommer, desto mer sällsynt är matchfixning.

– Det är i division 2 det sticker ut, där har vi haft 12 av 23 misstänkta matcher. I de två högsta serierna, allsvenskan och superetta, har vi nästan inte haft några misstänkta matcher alls.

Längre inslag: ”Mycket vanligare än vad folk tror”

Antal utredda matcher

1 januari 2021 blev det förbjudet för spelbolag med licens i Sverige att erbjuda spel på ungdomsmatcher, träningsmatcher och serier lägre än division 2.

2017 – 37 matcher

10 i Ettan

2 i division 2                                           

7 U-matcher

6 Övriga (träningsmatcher och nivåer lägre än div 2)

2018 – 44 matcher

11 i Ettan

10 i division 2                                          *

3 U-matcher 

12 Övriga (träningsmatcher och nivåer lägre än div 2)

2019 – 47 matcher

5 i Ettan

20 i div 2.                                  

4 U-matcher

5 Övriga (träningsmatcher och nivåer lägre än div 2)

2020 – 22 matcher

6 i Ettan

2 i division 2                                          

0 U-matcher

7 Övriga (träningsmatcher och nivåer lägre än div 2)

2021 – 24 matcher (till och med 26 november)

9 i Ettan

12 i div 2.             

0 U-matcher

0 Övriga (träningsmatcher och nivåer lägre än div 2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet