F.d AIK-spelaren Jesper Nyholm blir lösningen på Djurgårdens backkris Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter mittbackskrisen: Ex-AIK:aren klar för Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

2018 trodde nog många att Jesper Nyholms karriär var över när han led ett fruktansvärt benbrott under en match med AIK. Nu är 27-åringen klar för Djurgården som har sett tunna ut på just mittbackspositionen.

– Det här var den bästa lösningen för Djurgården. Inget allsvenskt lag kan gå in med två mittbackar till en säsong, säger Bosse Andersson, sportchef i Djurgården till SVT Sport.

Redan innan skadan på unge mittbacken Alexander Abrahamsson sades Djurgården vara på jakt efter förstärkning i mittförsvaret. Abrahamssons skada håller honom borta från spel i drygt sex veckor och då blev behovet allt större med endast Erik Berg och Jacob Une Larsson som renodlade mittbackar i truppen. Nu har sportchef Bosse Andersson täppt till hålet med en känslig övergång.

”Det var tal om amputation”

Jesper Nyholm kom till Djurgårdens stora rival AIK 2017. Ett år senare råkade Nyholm ut för en mardrömslik skada när han i en match mot Örebro i Svenska cupen blev stämplad med ett benbrott som resultat. Nu är han alltså klar för Djurgården under transferfönstrets sista självande timmar.

– De sa att det skulle bli svårt för mig att gå och ett tag hade jag blodförgiftning och vara nära att dö. Det var även tal om amputation och då kunde jag stått här utan ett höger underben. Så jag är väldigt tacksam för den här möjligheten, säger Nyholm till Dif.se

Inte spelat på två år

27-åringen var fram tills 2019 fortfarande under kontrakt med AIK som sedan valde att släppa honom.

– Vi hamnade i en väldigt tuff situation när vi fick reda på att Abrahamsson inte kunde spela på drygt sex veckor. I samråd med Kim (Bergstrand) och ”Tolle” (Thomas Lagerlöf) så kom vi fram till att detta är den bästa lösningen, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till SVT Sport.

Jesper Nyholm har inte spelat en match på över två år och kommer inte vara aktuell för spel under premiären i morgon mot Sirius.

– Han är inte aktuell att spela i morgon, han ansluter till truppen på måndag. Vi har full förståelse för hans situation och vi får helt enkelt se hur hans utveckling med Djurgården blir, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.