Albin Ekdal stö Foto: Bildbyrån

Ekdals uppmaning efter rasismen: ”Lämna planen eller hårdare tag”

Uppdaterad
Publicerad

Rasismen finns överallt inom fotbollsvärlden. Bara de senaste månaderna har flera spelare fått utstå påhopp från läktare.

Albin Ekdal som upplevt det på nära håll i Serie A menar att det är dags att alla tar ställning mot rasismen.

– Det är någonting vi måste få bukt på och det måste få ett stopp, säger han till SVT Sport.

Bara de senaste månaderna har mörkhyade fotbollsspelare fått ta emot rasistiska påhopp från läktarplats.

När Inters Romelu Lukaku gjorde mål från straffpunkten borta mot Cagliari i början på september svarade hemmafansen med apläten mot den belgiska anfallaren.

Herrlandslaget i fotboll

Lukaku gick efter matchen ut och fördömde påhoppen. Inters egen Curva Nord svarade Lukaku och menade att apläten inte alls är rasism.

”Måste få bukt”

Den engelska duon Raheem Sterling och Chelseaspelaren Tammy Abraham har även de upplevt rasism från nära håll. Abraham berättade i går att Englands spelare i de kommande bortamötena med Tjeckien och Bulgarien i EM-kvalet är de redo att lämna planen om någon spelare blir utsatt.

Albin Ekdal, till vardags i Sampdoria i Serie A, har följt med i debatten.

– Rasismen finns där, vare sig man vill eller inte finns den på läktaren. Det har vi hört flera exempel på under säsongen. Det är så klart förkastligt och det är helt rätt att man i så fall lämnar planen. Det är någonting vi måste få bukt på och det måste få ett stopp. Det är katastrof att man skriker glåpord mot mörkhyade spelare. Vi måste alla ta ställning. Så lämna planen eller ge ännu hårdare straff om det är det som behövs.

Ni är stora förebilder. Håller du med om att ni skulle kunna ta ännu större ansvar?

– Som individ är det svårt att ta ansvar, men skulle hela laget gå av planen eller om klubbarna skulle stänga av varenda en som skriker och är rasister skulle det få effekt. Det kanske är för mjäkigt, det kanske inte är hårdare tag som behövs för att det ska sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet