Elanga: ”Dröm att få representera Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Han kunde välja tre landslag.

Men valet var enkelt för Anthony Elanga.

– Det är en dröm, säger 19-åringen.

Manchester Uniteds stjärnskott Anthony Elanga har blomstrat ut ordentligt i vinter. Och blev nu för första gången uttagen i Sveriges a-landslag som via playoff ska försöka kvalificera sig till VM i Qatar.

Englands och Kameruns landslag var alternativ för Elanga, som flyttade till de brittiska öarna i unga tonår. Dessutom ingick hans pappa Joseph Elanga i Kameruns trupp vid VM 1998.

– Jag föddes i Sverige, spenderat 75 procent av mitt liv här och Sverige betyder väldigt mycket för mig. Alla vet att jag kunde ha representerat Kamerun och England, men för mig var det alltid Sverige. Det är en dröm att få representera Sverige på den här nivån, säger Anthony Elanga på dagens presskonferens.

Ibrahimovic berömmer

Zlatan Ibrahimovic, som spelade tillsammans med Anthonys pappa Joseph i Malmö, träffade Anthony när båda tillhörde Manchester United.

– Vi käkade någon lunch på träningsanläggningen i Manchester med laget. Då kommer den här lille killen fram till mig: ”du känner min pappa”. Och jag bara hjälp mig: ”Elanga”. Och då blev det bara ... okej, berättar Zlatan Ibrahimovic.

40-årige anfallaren berömmer också 19-åringen.

– En stor talang, vi är stolta och glada att han kommer från Sverige. Att han får representera Sverige nu gör det ännu större. Han har all framtid framför sig, och fortsätter han precis som han har gjort ser det positivt ut. Det är bara att kämpa, aldrig vara nöjd, sträva efter mer. Det beror på honom hur långt han kan utvecklas, säger Ibrahimovic.

”Upp till mig”

Under vintern och våren har Elanga fått ett stort förtroende i Manchester United sedan tränare Ralf Rangnick tog över tredje december. 19-åringen har antingen tagit en plats i startelvan framför engelska landslagsmannen Marcus Rashford eller Jadon Sancho som klubben värvade för drygt 900 miljoner kronor från Borussia Dortmund.

– Han (Rangnick) har gett mig många möjligheter, det känns bra och det är bra konkurrens. Alla är hungriga och det är upp till mig att jobba hårt för att starta i fler matcher, säger Elanga.

Tolv matcher i Premier League har Elanga spelat sedan Rangnicks intåg, sex av dem från start. Han har gjort två mål i ligan och ett i Champions League-åttondelsfinalen mot Atletico Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.