• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Dagens Nyheters krönikör Johan Esk menar att Östersunds FK ägnat sig åt ”ekonomisk dopning”. Foto: Bildbyrån/SVT

Esk om Kindberg-affären: ”Svensk fotbolls största skandal”

Publicerad

Tre års fängelse blev domen i tingsrätten för Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg.
– Det är svensk fotbolls största skandal i den här typen av ämne. Det är till och med större än IFK Göteborgs ekobrottshärva i mitten av 00-talet, säger DN-krönikören Johan Esk i ”Aktuellt”.

Dagens Nyheters krönikör Johan Esk menar att Östersunds FK ägnat sig åt ”ekonomisk dopning”.

– Det som gör den här typen av skandaler så sorgliga är att tingsrätten anser att klubben, via sin ordförande, ägnat sig åt ekonomisk dopning – men klubben får knappt något straff alls. Det är som att en idrottare har dopat sig men får behålla medaljen.

Klubben straffas inte sportsligt, hur ska man förstå det?

– Fotbollens regelverk fullständigt havererar när det utsätts för riktigt tuffa prov av det civila samhället. Det är som att det är viktigare att det är lugn och ro internt, än att man speglar det som hänt ute i verkligheten. Då blir det så här.

Om domen står sig, att man har fuskat, varför blir det inga konsekvenser?

– Det finns en paragraf som säger att om klubben ägnat sig åt sådana ekonomiska oegentligheter att det skadat sportens anseende, då kan den straffas. Men då måste förbundet börja med att kliva ner från läktaren. Hela det här ärendet har drivits av journalister, skattemyndigeter och jurister. Förbundet har hela tiden tittat på, livrädda för att det här skulle hända.

– Om man nu ”kastar ner” Östersund och sedan frias Kindberg i hovrätten, ska man då flytta upp dem? Det här är en mardröm för förbundet.

Mer om Kindberg-domen här:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ÖFK tvingas böta efter Kindberg-domen

Hör Kindbergs första ord om domen: ”En rättsskandal”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) håller en pressträff med sin försvarsadvokat Olle Kullinger där de kommenterar domen om grov ekonomisk brottslighet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer