Gaëlle Enganamouit och Olivia Schough i Eskilstuna United. Foto: Per Frisell

Eskilstuna – från nykomling till storfavorit

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna United är laget som gått från nykomling i Damallsvenskan till storfavorit att kamma hem SM-guldet på bara ett år. SVT Sport drog till Eskilstuna för att ta reda på hemligheten bakom framgångarna.

Fjorton vinster på nitton spelade matcher – segerdanserna i omklädningsrummet har blivit en tradition och landslagets och Eskilstunas glädjespridare Olivia Schough har fått mycket uppskattning i sociala medier.

– Olivia är bra på att dansa och hon rör sig bra. Hon älskar musik och gör alltid alla andra på bra humör, säger Eskilstunas forward och skyttedrottning Gaëlle Enganamouit.

Damallsvenskan 2015

Men självklart är det inte bara glädjen och sammanhållningen som har tagit laget till toppen.

– Vi är verkligen ett lag som kämpar för varandra. Det finns ingen stjärna som försöker sticka ut utan alla gör sitt jobb. Alla är med och bidrar och jag tror att det är därför vi ligger först i tabellen, säger mittfältaren Olivia Schough.

Från botten till toppen

Eskilstuna United bildades 2002 när Tunafors SK och Slagsta IK slogs samman och blev just Eskilstuna United.

2013 tog sig laget upp i näst högsta serien Elitettan och bara ett år senare kvalificerade man sig till fotbollens finrum – Damallsvenskan. Där imponerade nykomlingen stort med en mittposition i tabellen.

Målet inför den här säsongen blev sedan att helt enkelt göra ett bättre resultat än året innan. Nu leder Eskilstuna den tajta serien med en poäng och med bara tre omgångar kvar är man snubblande nära att ta sitt första SM-guld.

– Klubben har jobbat hårt för att skapa bästa förutsättningar för laget. Men jag tror att rekryteringsarbetet är viktigast, så att man får ihop spelarna till ett starkt lag, säger Eskilstunas tränare Viktor Eriksson.

Att man vet det efter ett tag är en sak, men hur vet man det innan säsongen?

Det gäller att vara kräsen och inte rekrytera första bästa spelare. Det är också viktigt att ställa rätt frågor till spelarna som inte bara handlar om hur man är som fotbollsspelare, utan också hur man är som person och vad som krävs av en som individ.

Sprutat in mål

Ett bra lag behöver också sin målskytt och det har Eskilstuna i Kameruns landslagsstjärna Gaëlle Enganamouit. Hon toppar just nu skytteligan på sexton mål och har gjort både hattrick och läckra konstmål. Dessutom toppar Sveriges landslagsmittfältare Olivia Schough – assistligan.

Vad gör du om ni tar SM-guld?

– Då lovar jag att det blir dans! Då blir det den största och bästa dansen någonsin, säger Olivia Schough och skrattar.

Kommande matcher

4 oktober – 18:15

Eskilstuna United – Mallbackens IF

11 oktober – 18:15

Linköpings FC – Eskilstuna United

18 oktober – 14:30

Eskilstuna United – Kopparbergs/Göteborg FC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2015

Mer i ämnet