Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eskilstuna rikserar elitlicensen. Foto: Bildbyrån

Eskilstunas ekonomiska kris – riskerar elitlicensen: ”Det här är på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna Uniteds ekonomiska kris fortsätter.

Klubben riskerar nu att få elitlicensen för 2023 indragen om man inte visar upp ett positivt eget kapital.

– Det är klart att jag är oroad, säger klubbens vice ordförande Pär Eriksson till SVT Sport.

Den ekonomiska krisen växer och Eskilstuna United riskerar att tvångsnedflyttas från damallsvenskan.

Lyckas klubben inte uppvisa ett positivt eget kapital riskerar man att degraderas en division.

– Det är lite post-corona för idrottslagen överlag just nu, där damidrotten särskilt får märka av det. Vi ser ett läge där det är herrklubbarna som i positiv mening kommer kliva in i damfotbollen, men då blir utmaningen för oss mindre föreningar hur vi ska klara oss, säger vice ordförande Pär Eriksson till SVT Sport.

Läget är allvarligt och det blir en utmaning utöver det vanliga. Eskilstuna har under året dessutom redan sagt upp personal.

– Vi har i Eskilstuna spänt bågen lite hårt. Vi gav spelarna bättre löner, vi skrev längre kontrakt, vi anställde en klubbchef och så räcker inte pengarna och ambitionerna till. Så nu står vi här och har en utmaning under hösten för att klara elitlicensen.

3 till 3,5 miljoner

Hur stor är utmaningen?

– Det är alltid svårt att säga. Men säg att det är storleksordning 3 till 3,5 miljoner, som vi behöver hitta in nu under hösten i vår egna organisation. Vi behöver få stöd från sponsorer i Eskilstuna och vi behöver få tillbaka publiken.

Hur oroliga är ni?

– Det här är på allvar, det är klart att jag är orolig. Men jag är ganska optimistisk då Eskilstuna United har en stark ställning i Eskilstuna och jag tror att det finns en stark ambition från alla att vi ska klara det här. Att både företag, kommun och vi själva ska reda ut det här. Men det är klart att jag är oroad, säger Eriksson, som inför säsongen 2019 klev in i Uniteds styrelse.

För att klara av detta hoppas klubben på hjälp av företag i Eskilstuna.

– Vi gör stora förändringar i vår organisation. Vi ser över spelartruppen och vi jobbar naturligtvis hårt med både våra trogna sponsorer som vi haft genom åren, men också på att få in nya sponsorer. Då kan vi nog klara av det här, säger Pär Eriksson.

Eskilstuna United ligger för närvarande på en femteplats i den damallsvenska tabellen med 29 inspelade poäng, lika många poäng som Häcken fast med sämre målskillnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.