Markus Johannesson. Foto: SVT

Experten: ”Jag blev förvånad att man ändrar sitt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att Östersunds FK beviljats elitlicens nästa säsong. Det efter att Överklagandenämnden underkänt Licensnämndens beslut som kom för en månad sedan.

– Jag är förvånad att man ändrar sitt beslut efter den här överklagan, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Det var den 26 november som Licensnämnden beslutade att inte ge Östersund elitlicens till nästa säsong. Men nu, knappt en månad senare, ändrar Överklagandenämnden beslutet. Och att det svängt så snabbt är något som Markus Johannesson inte tycker känns bra.

– När man tar ett sådant här viktigt beslut. Att det kan förändras så över kort tid, det tycker jag inte känns bra mot varken Brage, Östersund eller svensk fotboll. Där behöver man nog titta över hur man jobbar.

Nu hoppas Johannesson att beslutet inte får några sportsliga konsekvenser för varken Brage eller Östersund.

– Jag hoppas att alla parter vet vad de gör och att det inte blir någon sportslig konsekvens. Men jag är starkt ifrågasättande till hur det här har gått till.

Två olika världar

För Brage innebär det att det blir spel i superettan istället för i allsvenskan, och det är två olika verkligheter som Östersund och Brage behövt varit beredd på att anpassa sig till.

– Det är två olika delar i det här. Dels har vi truppbyggandet som blir annorlunda naturligtvis, och dels har vi den ekonomiska aspekten där det kommer in en del pengar till de allsvenska lagen med nya TV-avtal.

– De har säkert haft två olika spår som de jobbat med. Men det är klart att det kräver mycket kraft, för det är en viktig period att bygga truppen för 2020, säger Johannesson.

Hör ÖFK:s vd Lennart Ivarsson berätta om beslutet:

Besvikelse hos Brage – här får de beskedet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.