Det kan bli fler byten i damallsvenskan den kommande säsongen. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Förslaget: Fem byten i fotbollsmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har beslutat att tillfälligt tillåta upp till fem spelarbyten i matcherna under det här året, i stället för tre.

Ett besked som Elitfotboll Dams sportchef Stefan Alvén ser positivt på.

Beslutet som kommunicerades i dag har fattats för att hjälpa lagen som står inför många matcher i coronakrisens spår, vilket kan slita mycket på spelare. Det gäller för serier som avslutas vid slutet av året, exempelvis allsvenskan och damallsvenskan.

Det är upp till varje liga att besluta om man vill införa regeln eller inte. Stefan Alvén, som är sportchef för intresseorganisationen EFD (som består av klubbarna i damallsvenskan och elitettan), ser det som högaktuellt att det kan implenteras i Sveriges högsta damligor.

Corona och idrott

– Alla saker som beslutas som är till fördel för att inte belastningen på spelarna ska bli så hög är ju bra, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Jag tror inte att denna bestämmelse har någon avgörande betydelse, men många bäckar små. I matcher där man kanske leder eller ligger under stort kan man ju kanske rulla på fler spelare med tanke på det matchschemat som kommer att vara under hösten – om det nu blir något spel.

”Ställer ju stora krav”

Med tanke på den försenade säsongsstarten (just nu arbetar man för att starta damallsvenskan den 31 maj, men det är mycket troligt att det flyttas fram) gör att det blir ett mer intensivt spelschema än normalt under höstsäsongen.

– Det ställer ju stora krav på klubbarnas ledarstab och på tränarna, att de verkligen är skickliga i både träningsupplägg och periodisering så att man inte tränar för hårt mellan matcherna. Det kommer ju bli ett spelschema som kanske liknar det som herrarna har i Premier League, där man verkligen spelar tätt, säger Stefan Alvén, och lägger till:

– Det innebär ju att man får träna lite annorlunda för att orka med matcherna. Det här är ju något som tränarna i damallsvenskan kanske inte är vana vid att hantera. Det blir ju de som hanterar det bäst som troligtvis har friskast spelare när vi kommer till slutomgångarna.

För att undvika många spelavbrott får byten ske tre gånger samt i halvtid.

Fifa och regelorganet Ifab ska senare bestämma om den här tillfälliga regeländringen ska förlängas, skriver Fifa i ett uttalande.

ARKIV: Fifa-domare tränar i vardagsrummet (31 mars):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet