Ingen vidare idé med La Liga-match i USA, tycker Gianni Infantino (till vänster) Foto: Bildbyrån

Fifa stoppar La Liga-match i USA

Uppdaterad
Publicerad

La Ligas plan på att spela en ligamatch i USA har mötts av stark kritik.

Nu sätter Fifa ner foten – det blir ingen ligamatch i landet.

– Officiella ligamatcher måste spelas inom området för respektive medlemsorganisation, säger presidenten Gianni Infantino.

I mitten av augusti blev det klart att La Liga och amerikanska mediebolaget Relevent slutit ett 15-årigt avtal för att marknadsföra ligan i Nordamerika och förslaget ledde till stora protester hos lagkaptenerna i La Liga.

Tanken var att Barcelona och Girona skulle vara först ut med ett Barcelona-derby i Miami i januari 2019. I september skickade klubbarna och La Liga in sin ansökan till spanska fotbollsförbundet om att få spela matchen på Hard Rock Stadium i Miami i januari.

Men det spanska fotbollsförbundet ställde sig tveksamma till idén. Nu har allt hopp släckts när även Fifa säger nej till planerna, rapporterar Reuters.

– Exekutivkommittén anser att officiella ligamatcher måste spelas inom området för respektive medlemsorganisation, säger Fifa-presidenten Gianni Infantino.

Enligt FIFA:s regler måste varje inhemsk match som spelas utanför ligans ordinarie land godkännas av UEFA, det inhemska fotbollsförbundet, förbundet där matchen ska spelas och den regionala konfederationen, i det här fallet Concacaf, samt Fifa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.