Bekräftat: Mats Gren sparkas av IFK Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Efter kräftgången i allsvenskan sparkar IFK Göteborg sportchefen Mats Gren.

– Mats är i sin roll som sportchef ytterst ansvarig för de sportsliga resultaten som inte gått vår väg, säger klubbdirektör Max Markusson.

Det har stormat kring storklubben. Kvalstrecket är hotande nära och man har gått på flera minor i allsvenskan. Först uppgav Göteborgs-Posten att huvudtränaren Poya Asbaghi sparkas, något som dementerades kraftfullt av Blåvitt.

– Det har aldrig funnits något tvivel att Poya Asbaghi ska träna laget. Vi vill vara extremt tydliga med detta, säger Max Markusson.

Idag kom nya uppgifter av både GP och GT att Gren får lämna. Något som bekräftades på en presskonferens av IFK Göteborg.

En förändring som sker är att assisterande tränaren Alf Westerberg ersätts av Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson. Och då Mats Gren som försvinner. Sportchefen har kritiserats häftigt av fansen och klubben berättar att man var tvungen att agera efter matchen mot Trelleborg.

– Det har varit så mycket fokus på Mats som person. Och utan det kommer vi göra det bättre, säger Max Markusson.

Akademichefen Jonas Olsson tar över som sportchef. Olsson som tränare, tilllsammans med Stefan Rehn, ledde Blåvitt till klubbens senaste SM-guld 2007. Nu väntar en tuff resa för att undvika kval och det har förts diskussioner med spelarrådet. Men vad som kommit fram vill inte Poya Asbaghi säga.

– Det hjälper oss inte att dela med oss av den informationen. Det räcker med att vi vet konkret vad vi vill göra. Ni kommer att få se det i matcherna, säger han.

Tabelltolvan IFK Göteborgs nästa match är borta mot Brommapojkarna, på kvalplats, den 22 oktober.

Fakta: Blåvitts höst

IFK Göteborgs sju senaste resultat i allsvenskan, med IFK:s siffror först: Norrköping (b) 1–2, Dalkurd (b) 1–1, Elfsborg (h) 2-2, Häcken (b) 1–4, AIK (h) 0–2, Hammarby (b) 0–3, Trelleborg (h) 2–2.

Kvar att spela:

Brommapojkarna (b) 22/10.

Sundsvall (h) 26/10.

Djurgården (b) 31/10.

Malmö FF (h) 4/11.

Örebro (b) 11/11.

Bakgrund: Turbulent år i IFK Göteborg

2017:

20 november 2017: Poya Asbaghi – som tidigare bland annat haft del i Dalkurds succé – presenteras som ny huvudtränare. Detta efter ett turbulent år som slutade med sparkad tränare (Jörgen Lennartsson) och en tiondeplats i allsvenskan.

2018

+ 1 april: IFK Göteborg vinner den allsvenska premiären borta mot Trelleborg med 3–1.

+ 27 maj: 0–2 borta mot Gif Sundsvall innebär att IFK Göteborg går på VM-uppehåll med en poäng på fyra matcher och en tiondeplats i tabellen.

+ 8 juli: Efter 1–3 hemma mot Kalmar FF i den första omgången efter VM-uppehållet berättar sportchefen Mats Gren att nyförvärv är på väg in.

+ 10 augusti: Återvändande anfallaren Robin Söder och norske mittfältaren Fredrik Oldrup Jensen presenteras, samtidigt som isländske anfallaren Elias Omarsson säljs. Senare på kvällen tappar IFK Göteborg 2–0 till 2–3 mot bottenlaget Sirius, för andra gången på mindre än tre veckor.

+ 24 september: IFK Göteborg förlorar derbyt mot Häcken med klara 1–4.

+ 1 oktober: Fotbollsmagasinet Offside avslöjar i en granskning att den hårt kritiserade sportchefen Mats Gren haft möten med tvivelaktiga supportergrupperingar i samband med bland annat en värvning.

+ 6 oktober: IFK Göteborg räddar sent 2–2 hemma mot klara jumbon Trelleborgs FF och har bara en seger på tio matcher. Med fem omgångar kvar skiljer endast fem poäng ned till Brommapojkarna på kvalplats.

+ 8 oktober: Enligt uppgifter till GP kommer Asbaghi att lämna jobbet som tränare ”inom kort”, för att tillfälligt ersättas av tidigare spelarna Jonas Olsson och Hjalmar Jonsson.

+ 9 oktober: Poya Asbaghi leder IFK Göteborgs träning och dementerar ryktena om att han riskerar att få sparken.

+ 10 oktober: IFK Göteborg kallar till presskonferens. Enligt GP ska en omorganisation presenteras och sportchefen Mats Gren få gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.