Viktor Claesson. Foto: Bildbyrån

Formtoppad Claesson om nästa steg: ”Lockar – men trivs bra”

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Claesson briljerar i Ryssland, vilket fått många svenska fotbollssupportrar att drömma om honom i en större liga.

Men Krasnodars offensiva vapen trivs bra och stressar inte.

– Det lockar ju såklart att få göra det någon gång, men sen när det blir är svårt att säga. Just nu trivs jag väldigt bra i Krasnodar och utvecklas hela tiden, säger han till SVT Sport inför Nations League-matchen mot just Ryssland.

Tvåa i ryska ligan och sju segrar på de åtta senaste matcherna. Bortsett förlusten mot toppkonkurrenten Zenit senast så har Krasnodar en bra period bakom sig – och därmed även Viktor Claesson.

– Det började lite sämre där efter VM, fick inte så lång försäsong och kom direkt in i ligaspelet, men sen mellan landslagssamlingarna har det flutit på väldigt bra, säger 26-åringen och fortsätter:

Herrlandslaget i fotboll

– Vi har spelat ett spel som gjort att vi skapat mycket målchanser och jag har spelat som en offensiv spelare. Då blir det att man kommer till mycket lägen och gör mål och poäng.

Rysslands landslag bygger väldigt mycket på spelare från inhemska ligan. Därför har Claesson kanske bäst koll av alla i landslaget på vad som väntar Sverige kl 21.45 på torsdag i Kaliningrad.

– Det är ett landslag på väg upp känns det som. De har bra självförtroende efter VM.

På förra lägret var han uppsatt som anfallare i Janne Anderssons papper – men den här gången var kategorierna ihopbuntade.

– Jag är redo för båda rollerna. Jag har spelat i båda rollerna i Krasnodar också, både som tvåvägsmittfältare och lite mer som striker. De skiljer sig lite men det känns som att jag ska kunna klara av båda, säger han och förklarar skillnaderna mellan ytterrollen i klubb- respektive landslag:

– Den vanliga yttermittfältsrollen är lite mer ytterforward i Krasnodar och mer yttermittfält här. I Sverige har man andra spelare och det gör att det blir ett annat spel. Det får man anpassa sig till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet