Emil Forsberg tror svenskarnas rutin är viktig inför mötet mot Rumänien. Foto: Bildbyrån

Forsberg i storform inför rysarmötet

Uppdaterad
Publicerad

På fredag står det blågula landslaget inför ett enormt viktigt möte mot Rumänien i EM-kvalet. Då menar mittfältsstjärnan Emil Forsberg att rutinen kring avgörande matcher talar för Sverige.
– Vi har bra spelare i laget som är bra förberedda och som vet hur man ska tackla de här matcherna, säger Leipzigspelaren till SVT Sport.

Med två dagar kvar till det viktiga bortamötet, där Sverige vid vinst skaffar sig ett fyra poängs stort försprång ner till trean Rumänien och har mer eller mindre en av EM-kvalplatserna i sin hand, vill Emil Forsberg lägga över pressen på Rumänien.

– Vi möter ett lag som måste gå för det och vinna, åtminstone om de ska ha en realistisk chans att gå vidare, säger 28-åringen till SVT Sport och fortsätter analysen av motståndarna.

– Det är ett kontringslag så det vi måste förminska är bolltapp, onödiga bolltapp på mittplan. Det gäller att avsluta anfallen och sedan vara kompakta därifrån. Just kombinationen mellan det och det spelet vi visat upp under de senaste matcherna är något vi måste ta med oss.

”Inte så orolig”

För Sveriges del är det istället en svår balansgång som väntar. Man ska våga vinna matchen men samtidigt ska man inte känna någon ängslan över att förlora. En svår balansgång men något Janne Anderssons mannar är vana vid anser Forsberg.

– Vi har gjort det där jäkligt bra tidigare då vi har haft den här typen av finalmatcher. Vi har bra spelare i laget som är bra förberedda och som vet hur man ska tackla de här matcherna. Det är därför jag inte är så orolig för det mentala utan det handlar om vad vi gör med bollen som kommer bli det viktiga.

Drömmen för svensk del är givetvis att spela EM 2020 vilket skulle innebära ett tredje raka mästerskap.

– Det skulle vara helt otroligt och det är det jag siktar på. Framtiden (i landslaget, red.anm) ser dessutom ljus ut med flera unga spelare som tar för sig i stora ligor mer och mer.

Forsberg i bra form

Under tiden som SVT Sport pratar med Forsberg verkar han vara oerhört positiv och lugn. Något som kan bottna i hur han känner kring sin egen status just nu.

– Jag är i en fantastisk form och skadefri. Nu känner jag att skadehistoriken som var under ett par år är helt borta. Så det känns verkligen jättebra att kunna spela och ha kul på fotbollsplanen igen.

Noterbart från landslagets träning idag var att Pierre Bengtsson, Karl-Johan Johnsson och Pontus Jansson rehabtränade. Det ska däremot inte vara något allvarligt för någon av de tre spelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer