Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fotbolls-VM i Australien sätter ljus på ojämlika villkor

Uppdaterad
Publicerad

Australien laddar för nationens första fotbolls-VM.

Ett mästerskap de hoppas ska bidra till att göra fotbollen mer tillgänglig för flickor – och att jämna ut de stora löneskillnaderna mellan dam- och herrlagen. 

– Den uppmärksamhet som evenemanget för med sig ger oss ett gyllene tillfälle att göra skillnad, säger Sarah Walsh på australiska fotbollförbundet.  

Inför fotbolls-VM har det australiska fotbollsförbundet lanserat projektet Legacy 23, ett arbete som ska skapa jämlika förutsättningar för män och kvinnor att utöva sporten.  

– Vår förhoppning är att få till omfattande förändringar som lever kvar även efter mästerskapet, säger Sarah Walsh på australiska fotbollsförbundet. 

Med ekonomiskt stöd från den australiska staten fokuserar förbundet sitt förändringsarbete på gräsrotsnivå. Målet är att flickor ska ha samma möjligheter som pojkar att satsa på sporten, men vägen dit är lång, enligt förbundet. 

– Ett av våra stora problem är att endast 40 procent av Australiens fotbollsanläggningar är inkluderande för flickor, säger Sarah Walsh och förklarar att det på många platser exempelvis saknas omklädningsrum för damer. 

– Det här gör att många flickor inte har samma möjligheter att satsa på sporten, säger hon. 

Ett annat fokusområde är löneskillnaderna. I Australien har manliga och kvinnliga landslagsspelare jämställda löner sedan några år tillbaka, men i de professionella serierna är lönegapet fortfarande omfattande. Många kvinnliga proffsspelare behöver heltidsjobb utanför planen för att kunna försörja sig. 

– Vi ser att utvecklingen går framåt men det går fortfarande för långsamt, säger Sarah Walsh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.