Den engelska stjärnan Lucy Bronze uttalar sig om att depression har ökat bland fotbollsspelare. Foto: Bildbyrån

Studie: Andelen fotbollsspelare som är deprimerade har dubblerats

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har gjort att allt fler fotbollsspelare lider av ångest och depression, uppger en studie gjord av det internationella spelarfacket FifPro. Det sedan i princip all fotbollsverksamhet står stilla i många länder.

– Det är en oroande tid för alla och då det gäller arbetssäkerhet är många fotbollsspelare i ett osäkert läge, säger den engelska stjärnan Lucy Bronze i pressmeddelandet.

Andelen professionella fotbollsspelare som uppger att de har depressionssymptom har dubblerats. Under tiden 22 mars–14 april fick 1 602 spelare i länder som har tagit till drastiska restriktioner för att förhindra coronavirusets spridning svara på frågor om deras mentala hälsa.

Den undersökningen visade att andelen professionella fotbollsspelare som uppger att de har depressionssymptom har dubblerats.

– Plötsligt måste unga män och kvinnor hantera social isolering, ett avbrott i deras yrkesliv och oro inför framtiden. Vissa är kanske inte så bra förberedda för att hantera de här förändringarna, säger Fifpros medicinska chef Vincent Gouttebarge.

22 procent av de kvinnliga spelarna och 13 procent av de manliga spelarna ansåg sig ha depressionssymptom. I en separat undersökning som gjordes i december och januari var andelen hälften så stor.

75 procent av spelarena upplevde ändå att de hade tillgång till nödvändiga hjälpmedel och stöd.

På Mottagningen för Elitidrott och Hälsa har man ännu inte märkt något ökat inflöde.

”Min gissning är att det kommer att vara en viss eftersläpning innan vi ser en potentiell ökning av de som söker hjälp”, skriver idrottspsykolog Göran Kenttä i ett sms till SVT Sport.

KLIPP: Emil Forsberg: ”Kommer vara en skum känsla” (14 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.