Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ilkay Gündogan blev stor hjälte för Manchester City i FA-cupfinalen. Foto: Bildbyrån

Manchester City vann FA-cupfinalen mot Manchester United – efter två volleymål av Ilkay Gündogan

Uppdaterad
Publicerad

Manchester City är FA-cupmästare för sjunde gången.

De är det efter en häftig final mot lokalrivalen Manchester United.

Stor matchvinnare: Ilkay Gündogan – som gjorde båda lagets mål på volley.

Det första kom historiskt snabbt.

FA-cupfinalen på Wembley hade knappt hunnit starta innan matchens första mål hade gjorts.

Redan efter tolv sekunder satte nämligen Ilkay Gündogan en högervolley som gick rakt upp i David de Geas vänstra kryss.

Rekordnsabbt mål

Det var ett riktigt läckert mål, som inleddes med en långboll från Manchester Citys målvakt Stefan Ortega, som sedan – via två nickar – tog sig fram till Gündoğan som fick en riktigt drömträff.

Målet var det snabbaste någonsin i en FA-cupfinal. Det tidigare rekordet sattes 2009, då Evertons Louis Saha gjorde 1–0 för Everton mot Chelsea efter 25 sekunder, en match som Chelsea sedermera vände och vann med 2–1.

Fernandes kvitterade

Manchester City har varit det klart bättre laget i matchinledningen, men efter en dryg halvtimme fick laget straff efter att VAR-domaren upptäckt en liten hands på Jack Grealish.

Straffen tog Bruno Fernandes hand om, och kvitterade till 1–1. Manchester United-spelarna firade målet nere i hörnet där Manchester Citys supportrar fanns, vilket inte uppskattades av den publiken – och svenske Victor Nilsson Lindelöf fick en tändare kastad på sig från publiken.

Här kvitterar United på straff

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Studsboll vid 2–1

Fem minuter in i den andra halvleken återtog Manchester City ledningen. Även denna gång var det Ilkay Gündogan som gjorde mål på en volley.

Denna gång var det dock inte riktigt lika snyggt. Från vänsterhörnet av straffområdes-halvcirkeln sköt han en volley efter en hörna. Träffen var inte den renaste, men den studsade ändå in i mål för 2–1.

Sjunde FA-cuptiteln

Manchester United försökte i slutet av matchen trycka på för en kvittering, och var väldigt nära på tilläggstid. Men 2–2 kom aldrig och City fick lyfta FA-cuppokalen mot London-himlen för sjunde gången.

Manchester Uniteds tränare Erik Ten Hag var nöjd med lagets inställning, men besviken på hur målen släpptes in.

– Vi släppte in två riktigt enkla mål, men laget visade bra inställning och höjde oss. Vi var nära att kvittera till 2Þ och vi gjorde allt vi kunde, sade han efteråt.

City är nu en titel från att vinna trippeln, som inget engelskt lag lyckats med sedan 1999. Då var det Manchester United som vann Premier League, FA-cupen och Champions League. Om en vecka spelar City Champions League-final mot italienska Inter.

Manchester City logo

Manchester City

2 - 1

Manchester United logo

Manchester United

Wembley Stadium, London
Publik: 83179
Domare: Paul Tierney

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.