Andreas Granqvist är tillbaka i landslaget, men han kommer inte att spela. Foto: Bildbyrån

Granqvist: ”Vet att det har varit diskussioner”

Uppdaterad
Publicerad

Uttagningen av den skadade Andreas Granqvist skapade reaktioner.

Men landslagskaptenen själv är glad att vara med igen.

– Det var inte så att jag gick in och tog någons plats, säger Granqvist till SVT Sport.

Andreas Granqvist hade inte spelat en tävlingsmatch på nio månader när han togs ut i förbundskapten Janne Anderssons landslagstrupp förra tisdagen. Senaste landskampen var EM-kvalmatchen mot Rumänien 15 november 2019 och det finns inga förhoppningar på att han ska kunna spela denna samling.

Att han ändå togs ut i landslagstruppen mötes av blandade åsikter men Granqvist tycker inte att han tagit någons plats.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag vet att det har varit diskussioner. Men Janne var ganska tydlig. Han tog ut fem mittbackar, i vanliga fall tar han ut fyra. Hade inte jag blivit uttagen hade ingen annan tagit den platsen. Det var inte så att jag gick in och tog någons plats, det var mer att han kände att det var läge att göra truppen lite större.

”Försöker hjälpa andra”

Förbundskaptenen sade att Granqvist togs ut för sin roll som ledare och lagkapten.

– Jag känner själv att jag är en person som snackar mycket och försöker hjälpa andra mycket på träningar och utanför. Jag kan vara en länk mellan truppen och tränarstaben. Om det finns några frågor eller så som behövs lyftas kan jag vara den personen som hjälper till, säger ”Granen”.

Men trots den osäkra formen är siktet inställt på sommarens EM.

– Det är klart jag tror på det. Annars hade jag inte varit här och förmodligen inte spelat fotboll längre. Jag tror att det finns en möjlighet om jag håller, om ljumsken funkar och jag känner att jag kan vara med på bra villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet