Daleho Irandust briljerade i Europa League Foto: Bildbyrån

Toivonen-kopia av Irandust – hjälte i Europa League

Daleho Irandust blev stor hjälte för Häcken i Eruopa Leauge. Med en Toivonen inspirerad (?) lobb bröt han dödläget borta mot Liepaja i det som slutade med en klar 3-0-vinst. Nu är laget nära möte med storlaget.

Många har berörts och följt det VM som nu går mot sitt slut. En som garanterat har följt och inspirerats är Häcken-mittfältaren Daleho Irandust.

Vid 0-0-läge borta mot lettiska Liepaja fick han chansen från en snäv vinkel i straffområdet. Lösningen? En Ola Toivonen-inspirerad lobb (Toivonen lobbade in 1-0 mot Tyskland) med fel fot över armeniske målvakten Arsen Baglaryan. Sedan sträckte han armarna mot den regntunga lettiska himlen.

Europa League

Innan Irandust gjorde 1-0 var matchen långt ifrån händelserik. Det var 0-0, regnigt och tomt på läktarna.

Fortsatte briljera

Men målet bröt dödläget, Göteborgarna kunde spela ut och Irandust fortsätta briljera. Nästa mål dröjde bara tre minuter.

Ett mer offensivt Liepaja öppnade upp sig och i en sylvass omställning kunde Paulinho slå in returen på ett skott från Nasiru Mohammed. Häcken kunde börja räkna in den där ”planenliga” och viktiga segern det var på förhand.

Kan ställas mot Emil Forsberg

Det sista kapitlet i matchen var Irandust återigen med och skrev. Vackert frispelade han Mervan Celik som placerade in slutresultatet 3-0.

– Det hände inte så mycket i första halvleken för något av lagen. Det var några nästanlägen, men planen var svårspelad och vi slarvade en del. Sedan gick vi in i halvtid och sa att vi skulle fortsätta att trycka framåt, vara noggrannare och Andreas (Alm) sa att det kommer att öppna upp sig om vi gör första målet, och så blev det, säger Erik Friberg till Häckens hemsida.

Returen spelas den 19 juli, men det ska nog mycket till för att Häcken inte ska ta sig vidare och få möta Emil Forsbergs tyska storklubb Red Bull Leipzig.