Foto: Bildbyrån

Häcken dagen efter flaggbränningen: ”Otrolig besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Tillresta supportrar från BK Häcken tände eld på en Helsingborgsflagga. Efter matchen attackerades bortalagets supporterbuss med stenar och andra föremål. Nu utreder klubbarna och polisen gårdagens stökiga match på Olympia.

– Jag känner en otrolig besvikelse i dag, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin till SVT Sport.

Den allsvenska matchen slutade med delad poäng och upprörda känslor. Andra halvlek avbröts tillfälligt efter Häcken-supportrarnas flaggbränning när uppretade hemmasupportrar försökte storma bortaklackens läktarsektion.

HIF:s arrangemangsansvarige Frederik Ericsson säger till Fotbollskanalen under måndagen att man har identifierat personer inblandade i det som skedde.

Häckens klubbchef Marcus Jodin är bedrövad.

– Vi hade ungefär 70 personer på vår bortasektion i går. Av dem är det ett fåtal som utsätter de andra för fara. Det är en händelse BK Häcken tar starkt avstånd ifrån. Och att vi hade en buss med ledsna, besvikna och rädda supportrar som rullade hem till Hisingen i går, det gör mig fruktansvärt ont, säger han.

Är du förvånad över det som hände? 

– Vi har haft en stark tillväxt de senaste åren, klacksektionen har snudd på fördubblats. En följd av det kan såklart vara att oroligheter smyger sig in. Det behöver vi vara medvetna om. Och vi har haft ett antal incidenter, anmälningar och avstängningar, senaste åren som vi historiskt har varit befriade ifrån. Men händelsen i går är ändå exceptionell.

Reagerade med chock: ”Till och med Häcken...”

Efter matchen reagerade Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson och sade bland annat: ”Var har vi hamnat i samhället när till och med Häcken har sådana fans som eldar upp motståndarlagets flagga?”

Det känns som att en del av reaktionerna har varit att det är just era supportrar som agerar såhär?  

– Ja, jag tror man förknippar Häcken med gott supporterskap. Och jag vill lyfta fram att vi fortsatt har väldigt fina supportrar. Jag tycker vi har haft en fin självsanering i vår klacksektion, där det ganska tydligt tas avstånd om nåt sker som inte är okej. Men det här var vi inte förberedda på, säger Marcus Jodin.

Polisen utreder flera anmälningar

Efter matchen kastade supportrar från Helsingborg stenar och andra föremål mot bortasupportrarnas buss, enligt polisen i Region Syd. I deras uttalande framkommer också att flera anmälningar har upprättats och att sju ansökningar kommit in om tillträdesförbud. Enligt GP handlar tillträdesförbuden om fem HIF-supportrar och två Häcken-supportrar.

Hur ser du på Helsingborgs ansvar i det som hände?

– Som jag har uppfattat det är det Helsingborgs-supportrar som först stjäl en flagga från våra supportrar. Men det är egentligen irrelevant. Jag tänker inte ge mig in i att peka på något kring det. Vi har jättebra dialog med HIF och Helsingborgspolisen och för oss handlar det om att komma vidare på bästa tänkbara sätt.

Allsvenskan

Helsingborgs IF logo

Helsingborgs IF

1 - 1

BK Häcken logo

BK Häcken

Olympia, Helsingborg
Publik: 5673
Domare: Kaspar Sjöberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.