Håkan Sjöstrand. Foto: Bildbyrån

Håkan Sjöstrand lämnar Svenska fotbollförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Sjöstrand lämnar rollen som generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet. Beslutet meddelades efter ett extrainkallat styrelsemöte.

– Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, säger Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Håkan Sjöstrand lämnar sin roll som generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet den 31 december 2023, en post som han haft sedan november 2014. Beslutet meddelades efter ett extrainkallat styrelsemöte under fredagen.

– Under den tid jag är kvar kommer jag att ha fullt fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ny ordförande och styrelse, och sedan så småningom på att lämna över till min efterträdare, säger Sjöstrand i ett pressmeddelande.

”Gjort ett mycket gott jobb”

Genom åren har kritik riktats mot Håkan Sjöstrand. SVT granskade missförhållandena inom Svenska fotbollförbundet hösten 2021 och kunde bland annat avslöja ekonomiska oegentligheter och vittnesmål om en utbredd tystnadskultur.

En granskning av Expressen i november förra året visade att en majoritet av klubbarna i Sveriges toppserier saknade förtroende för Svenska Fotbollförbundets förmåga att leda fotbollen.

– Håkan Sjöstrand har gjort ett mycket gott jobb i en krävande roll, och på ett utmärkt sätt utvecklat och lett förbundets verksamhet. Förbundsstyrelsen och Håkan har diskuterat en tid och nu enats om den här uppgörelsen, säger Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande, i pressmeddelandet.

Rådgivande roll

Förbundet meddelar att Sjöstrand står till förfogande i en rådgivande roll till juni 2024 och att han får sex månadslöner i avgångsvederlag.

– För mig är bytet av ordförande en lämplig tidpunkt att i samförstånd med styrelsen ta beslut om att avsluta även mitt uppdrag. Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, ett utmanande men framför allt oerhört givande arbete, säger Sjöstrand.

Sedan tidigare står det klart att Karl-Erik Nilsson kommer att sluta som ordförande vid årsmötet den 25 mars.

Ålder: 56.

Bor: Västerås.

Karriär: Generalsekreterare Svenska fotbollförbundet (2014-2023), marknadsdirektör ICA Sverige AB (2011-2014), affärsområdeschef m m Svenska Spel (1998-2011), lojalitets- och samarbetsansvarig, ICA (1994-1998).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.