Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Sjöstrand, till vänster och Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

SvFF:s Karl-Erik Nilsson har fullt förtroende för Håkan Sjöstrand

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundet i allmänhet, och Håkan Sjöstrand i synnerhet, får hård kritik i Expressen i dag.
Men Sjöstrands förtroende hos ordförande Karl-Erik Nilsson är grundmurat.
– Det är naturligt att det finns kritik, säger Nilsson till SVT Sport.

En majoritet av klubbarna i Sveriges toppserier saknar förtroende för Svenska Fotbollförbundets förmåga att leda fotbollen.

Det visar en granskning som Expressen har gjort.

”Vi har fullt förtroende”

Där får framför allt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand hård kritik. Men det påverkar inte Sjöstrands förtroende hos ordföranden Karl-Erik Nilsson.

– Vi har fullt förtroende för Håkan Sjöstrand och ledarskapet inom Svenska Fotbollförbundet, det råder inget tvivel om det. Det är en utsatt position, det har hänt mycket under de här åren. Han har haft förbundsstyrelsens uppdrag att göra större förändringar, att ändra det här från ett traditionellt kansli till ett modernt fotbollskontor, säger Nilsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Det är klart att man också kan dra till sig kritik i en sån tuff ledarroll, men vi har fullt förtroende.

Kritisk mot anonymiteten

Expressen har pratat med mer än 20 nuvarande och tidigare medarbetare på fotbollsförbundet, och där framkommer vittnesuppgifter om bristande ledarskap, inkompetens, svågerpolitik, grabbighet och tystnadskultur. Men Karl-Erik Nilsson ser inga större problem med de många missnöjda rösterna.

– Vi har stort förtroende för vår ledning och tycker att det har uträttats ett väldigt gott arbete under många år. Att det också finns kritik, det är naturligt i en tuff ledarroll. Och den kritik som du pekar på, den är i flera stycken anonym och det gör den mycket svårare att hantera.

Hur kunde det bli så här stor kritik som det är i den här granskningen?

– Om ett 20-tal personer har kritik mot ett ledarskap som har bedrivits under åtta-tio år så är det kanske inte exceptionellt mycket. Det tror jag att man kan hitta när det gäller ledningar i alla organisationer runt om i hela Sverige och runt om i världen.

– Det är inte märkligt att ledare på högsta position får kritik. Det gäller bara att hantera kritiken, men framför allt gäller det att lyssna på alla som har positiv kritk. Det här är en bild men det finns väldigt många andra, positiva, bilder också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.