Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet. Foto: Bildbyrån.

Elitklubbar saknar förtroende för Svenska Fotbollförbundet: ”Kompisar som blir tillsatta”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av klubbarna i Sveriges toppserier saknar förtroende för Svenska Fotbollförbundets förmåga att leda fotbollen.
Det visar en granskning som Expressen har gjort.
Där får framför allt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand hård kritik.
– Min bild är att det är kompisar som blir tillsatta på viktiga platser, säger en allsvensk ledare.

Expressen har varit i kontakt med företrädare för de 26 föreningar som ingår i allsvenskan och damallsvenskan. 14 av dessa uttrycker ett bristande förtroende för förbundets förmåga att leda fotbollen.

Bland annat talas det om en otydlighet kring svensk fotbolls riktning.

Många, både personer som jobbar på Svenska fotbollförbundet och företrädade för elitklubbarna, talar om en tystnadskultur. Något som SVT tidigare har rapporterat om.

”Grabbighet och tystnadskultur”

Även Håkan Sjöstrand personligen får hård kritik. Expressen har pratat med mer än 20 nuvarande och tidigare medarbetare på fotbollsförbundet, och där framkommer vittnesuppgifter om bristande ledarskap, inkompetens, svågerpolitik, grabbighet och tystnadskultur.

Missnöjet har byggts upp under en längre tid.

”Förtroendet för Håkan är oerhört lågt både internt och externt. Det är otroligt att han klarat sig kvar”, säger en person.

Flera personer ska enligt Expressen vara kritiska till hur Sjöstrand uttrycker sig kring kritiska personer.

”Så gott som alla vi pratat med har varit med om hur Sjöstrand under möten himlar med ögonen, söker ögonkontakt med manliga förtrogna eller suckar om att ”damkören har uttalat sig””, skriver Expressen.

Sjöstand: ”Jättedåligt uttryck”

Sjöstrand själv säger till Expressen att han tar till sig av kritiken.

– Det är uppenbart att en del har uppfattat mig på ett visst sätt och att jag naturligtvis måste ta till mig av det. De här personerna måste ha rätt till sin uppfattning. Samtidigt måste jag säga att det absolut inte är något jag själv står för eller känner igen mig i, säger han, och erkänner att ”damkören är ett ”jättedåligt uttryck” som han använt efter det att en medarbetare kommit till honom ”och varit uppriktigt trött på gnäll”.

Trots kritiken har förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson fortfarande fullt förtroende för Sjöstrand, säger han till SVT Sport.

SVT Sport söker Sjöstrand

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.