Håkan Sjöstrand, till höger, fördömer påstådda rasismen i samband med matchen mellan Östersund och Landskrona. Foto: Bildbyrån/Montage

Förbundet fördömer påstådda rasismen: ”Fullständigt bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den påstådda rasistattacken i cupmatchen mellan Östersund och Landskrona har en utredning startat hos förbundets disciplinära organ.

Men redan nu fördömer förbundet händelsen.

– Att spelare utsätts för rasism är inget annat än fullständigt bedrövligt, säger svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Under cupmatchen mellan Östersund och Landskrona ska Östersunds Isak Ssewankambo ha utsatts för rasistiska tillrop.

Händelsen håller fortfarande på att utredas men från fotbollförbundets sida fördömer man händelsen.

– Att spelare utsätts för rasism är inget annat än fullständigt bedrövligt och det hör inte hemma inom fotbollen, idrotten eller någon annanstans i vårt samhälle. Vi måste fortsätta arbeta mot rasismen på alla sätt och vis, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Ärendet till disciplinnämnden

ÖFK sade under måndagen att de kommer att göra en anmälan till fotbollförbundet. Håkan Sjöstrand berättar hur arbetet går vidare nu.

– När det uppstår en sådan här situation så är det först matchdelegat och domare som lämnar in sina rapporter. Sedan kommer det här hanteras av vårt disciplinära organ disciplinnämnden där också föreningarna ges möjlighet att yttra sig. Det får sedan avgöra på vilket sätt det kan omfattas av fotbollens regelverk. Eller som vi ser nu att detta hänt utanför fortbollsarenan. Men det får den här utredningen då ta fram och vägleda oss framåt.

KLIPP: Polisen om cupincidenten: Det handlar om ett missförstånd

”Varje incident är en för mycket”

Fotbollen har under en lång tid haft ett arbete för att motverka rasism, något som Sjöstrand lyfter fram. Men samtidigt har fotbollen arbete att göra så länge det förekommer situationer likt den mellan Östersund och Landskrona.

– Vi måste komma ihåg att fotbollsrörelsen har gjort väldigt mycket för att motverka rasismen inom fotbollen. Sedan finns det individer som uttrycker sig på olika sätt fortfarande. Och så länge det förekommer måste vi göra ännu mer naturligtvis för att motverka det. En del är naturligtvis att ta ställning och visa vad vi står för. Här är fotbollsrörelsen helt enade, varje incident är en för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.