Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF Foto: Bildbyrån

Håkan Sjöstrand: ”Vi behöver förtydliga regelverket”

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK fick elitlicens av överklagandenämnden trots flera frågetecken kring ekonomin. I Sportspegeln öppnade Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand för att ändra systemet.

Östersunds FK är hårt ekonomiskt pressade. I november nekades också klubben elitlicens av licensnämnden. Klubben överklagade till överklagandenämnden där man fick rätt. En viktig del i beslutet var ett sponsoravtal med ett cypriotiskt bolag på över 15 miljoner kronor.

Men fortfarande har inga pengar kommit in och tidigare i veckan offentliggjorde klubben sitt bokslut. Det visade en förlust på över 40 miljoner kronor. ÖFK har nu ett minuskapital på 20 miljoner kronor och klubben behöver nu få till ett plusresultat till sommaren för att undvika konkurs.

Läs mer här: ÖFK behöver få in 20 miljoner kronor

Se över regelverket

I kväll gästade Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand Sportspegeln. Där berättade han att fotbollsförbundet kommer se över regelverket.

– Jag tycker att det är bra vi har de här oberoende instanserna. Men vi vet också om att vårt regelverk har prövats här, och det behöver uppdaterats. Förbundsstyrelsen kommer på årsmötet föreslå att regelverket kring elitlicens ska ses över för att det ska bli ett eventuellt beslut under repskapsmötet i november.

Har det att göra med det som hänt kring Östersund?

– Ja, det finns en bakgrund till det här. Vi behöver uppdatera och förtydliga regelverket, och det är förbundsstyrelsen absoluta uppfattning. Därför föreslår man det här under förbundsmötet.

Vad händer om Östersund går i konkurs?

– Det är en jätteviktig fråga. Där har Östersund som förening ett jättestort ansvar. För kliver det in i en serie måste de garantera att de fortlöper serien ut. Det har de mot sina medlemmar, svensk fotboll och i synnerhet mot sina allsvenska kollegor.

KLIPP: ÖFK:s vd Lennart Ivarsson om bokslutet: ”Katastrof” (27 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.