Sverige har fortfarande allt i egna händer. Foto: Bildbyrån.

Sverige har fortfarande avgörandet i sina egna händer

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tung förlust för Sverige i Aten som gjorde att Blågult tappade drömläget i VM-kvalgruppen.

Men med fyra matcher kvar har Sverige fortfarande allt i egna händer.

Här är Sveriges väg till VM.

Sverige har hittills fyra kvalmatcher spelade och förutom gårdagens förlust har de med sig tre segrar. Det betyder att Sverige just nu har nio poäng med fyra matcher kvar att spela.

Sverige ligger just nu tvåa i gruppen efter Spanien som har 13 poäng – men spanjorerna har två matcher mer spelade. Närmast bakom Sverige jagar grekerna på sex poäng.

VM-kval fotboll

Enligt statistikföretaget Gracenote är Blågults chanser att gå till VM just nu 54 procent.

Efter segern mot Spanien var den siffran 77 procent.

Chansen att Sverige vinner gruppen är enligt Gracenote 41 procent, medan sannolikheten att Blågult går till VM-playoff är 46 procent.

För Sverige väntar närmast hemmamatcher mot Kosovo och Grekland, därefter Georgien borta. Vinner Sverige samtliga tre matcher samtidigt som Spanien vinner sin match borta mot Grekland kommer gruppen mest troligt avgöras när lagen möts i Sevilla den 14 november.  

Sverige skulle komma till den avgörande matchen med 18 poäng och Spanien 16 poäng. Det betyder att Sverige behöver spela oavgjort och få med sig minst en poäng för att vinna gruppen. 

Detta blir sjätte gången nationerna möts i en kvalmatch till EM eller VM. Båda lagen har vunnit två av de fem föregående, med en oavgjord. De har båda vunnit sina matcher på hemmaplan.

Playoff

Det lag som vinner gruppen kvalificerar sig till direkt till VM. Gruppens tvåa går vidare till playoff där de får en ny chans att kvala in.

I playoff kommer 12 lag delas in i tre slutspelsgrupper där lagen möter varandra i semifinaler och en slutlig finalmatch. Det betyder att tre lag kommer stå som slutsegrare och därmed ta varsin plats i VM.

Klipp: Sverige föll tungt mot Grekland 8/9 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet