Här är SVT-experternas höjdpunkter 2017

Webbfråga

Vad var årets höjdpunkt 2017?

Hittills 2 546 rösterVisa resultat

Sarah Sjöströms dominans i bassängen, Sveriges avancemang till fotbolls-VM och Charlotte Kallas medaljer i Lahtis.
Här är de bästa idrottsögonblicken från 2017, enligt SVT-experterna.

Magnus Grahn, handboll:
– Höjdpunkten 2017 är utan tvekan att damerna tog sig tillbaka till den absoluta världseliten. Under den fina framfarten i VM överraskade laget och slog både Norge och Danmark vilket bäddade för en historisk semifinal och kamp om medaljerna. Sett till kvalité och ålder har laget, som till slut blev fyra, dessutom en extremt ljus framtid framför sig vilket bådar gott inför kommande mästerskap.

Sverige knep en historisk fjärdeplats i VM och är tillbaka i den absoluta världstoppen.
Foto: BildbyrånSverige knep en historisk fjärdeplats i VM och är tillbaka i den absoluta världstoppen.

Jonas Andersson, ishockey:
Det är ju omöjligt att inte säga VM-guldet för Tre Kronor, med den dramatiken som var då. Sedan måste jag också nämna Elias Petterssons genombrott, som varit häftigt att se.

Henrik Lundqvist firar VM-guldet med lagkamraterna.
Foto: BildbyrånHenrik Lundqvist firar VM-guldet med lagkamraterna.
Peder Fredricson tog EM-guld tillsammans med All In.
Foto: BildbyrånPeder Fredricson tog EM-guld tillsammans med All In.

Kajsa Bergqvist, friidrott:
– Det har varit en fröjd att följa Daniel Ståhls utveckling det här året. Både den toppbredd han haft och också den fantastiska förmågan att kasta som bäst när det verkligen gäller. Det är otroligt beundransvärt och har defintivt varit årets höjdpunkt. De största prestationerna i hans kompletta säsong var såklart att han satte svenskt rekord och att han gjorde årets näst längsta tävling när det gällde som mest i en VM-final.  Det var otur att det inte räckte hela vägen till guld.

Det blev både ett VM-silver och nytt svenskt rekord för Ståhl 2017.
Foto: BildbyrånDet blev både ett VM-silver och nytt svenskt rekord för Ståhl 2017.

Pernilla Wiberg, alpint:
– Sättet Lindsey Vonn kom tillbaka på efter att hon bröt armen var helt fantastiskt.
– Att hon tog hem världscupsegern i Garmisch-Partenkirchen i mitten av säsongen visar att hon är en fantastisk alpinåkare och det är bara de allra bästa som lyckas komma tillbaka gång på gång.
– Dessutom vill jag även lyfta fram de svenska insatserna under säsongsavslutningen i Aspen där André Myhrer individuella seger följdes upp av en svensk lagseger. Det var blå himmel, vit snö och finfina svenska prestationer. En fantastisk känsla.

Det svenska alpinlaget överst på pallen vid världscupavslutningen i Aspen, USA.
Foto: BildbyrånDet svenska alpinlaget överst på pallen vid världscupavslutningen i Aspen, USA.

Jonas Kruse, motorsport:
Självklart Johan Kristofferssons VM-guld. Han har gjort något utöver det vanliga. Det har varit en riktigt tuff konkurrens i år, kanske den tuffaste någonsin. Trots det så dominerar han sporten. Men det är inte bara Kristoffersson som har gjort det. Det är en lagseger, teamet och hans lagkompis Petter Solberg har stor del i framgången. De har ett unikt samarbete. Kristoffersson knäckte koden och fick en segerrad vilket gav självförtroende de luxe. Det avgjorde han VM-serien på.

Johan Kristoffersson, världens bästa rallycrossförare.
Foto: TTJohan Kristoffersson, världens bästa rallycrossförare.

Johanna Ojala, längdskidor:
– För mig är Charlotte Kallas medaljregn på VM i Lahtis årets höjdpunkt. 
– Hennes inledning på säsongen var dramatisk med en 75:e plats i Ruka och att lyckas vända det till stora framgångar på VM kräver både mental och fysisk styrka. Kanske framförallt mental.
– Kalla visade återigen vilken mästerskapsåkare och elitidrottare hon är. Sedan var det även kul att se att framtiden presenterade sig under VM. Då tänker jag på Ebba Andersson där hon på stafetten stod för ett coolt genomförande och var lugn trots ringa rutin och ålder.

Stina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag efter att Sverige tagit silver i damernas stafett.
Foto: BildbyrånStina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag efter att Sverige tagit silver i damernas stafett.

Emma Johansson, cykel:
– Det som varit mest glädjande är att ha fått se Hanna Nilssons genombrott. Hon har äntligen fått vara skadefri och då har hon kunna prestera vid återkommande tillfällen. Hon hade en riktigt fin attack i VM-loppet, och nått flera topp tio-placeringar. På herrsidan tycker jag att det var roligt att se Kim Magnussons utbrytning på VM och att Tobias Ludvigsson gjort några bra placeringar på world touren, speciellt i tempoloppen.

Hanna Nilsson stod för flera fina prestationer under 2017.
Foto: BildbyrånHanna Nilsson stod för flera fina prestationer under 2017.

Lars Frölander, simning:
– Hela Sarah Sjöstörms fantastiska år är en höjdpunkt. Att hon dessutom, som första svensk någonsin, utsågs till världens bästa simmare är ett kvitto på hennes enorma prestationer. För mig var det framförallt på VM som hon överträffade alla förväntningar. Extra imponerande är sättet hon kom tillbaka på efter det förlorade guldet på 100 meter frisim där hon sedan avslutade VM med tre VM-guld. Det visar vilken enorm mental styrka som finns i henne.

Det blev fyra medaljer på VM i Budapest för Sarah Sjöström.
Foto: BildbyrånDet blev fyra medaljer på VM i Budapest för Sarah Sjöström.

Markus Johannesson, fotboll:
– Det går inte att säga något annat än Sveriges avancemang till VM. Hela resan med kvalet var fantastiskt med tanke på det tuffa motståndet i gruppen och sedan ytterligare en tuff lottning mot Italien i playoff.  Att Sverige löste det gjorde att jag fick tillbaka både hoppet och tron på lagets kraft som ofta står tillbaka för individuell stjärnglans. Runner-ups är Östersunds fantastiska resa i Europa League och den välspelade EM-finalen mellan Nederländerna och Danmark som jag hade förmån att kommentera.

De svenska spelarna efter att VM-biljetten säkrats mot Italien.
Foto: BildbyrånDe svenska spelarna efter att VM-biljetten säkrats mot Italien.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.