Daniel Nannskog. Foto: Bildbyrån

Här är Nannskogs krislista: ”Då började raset”

Uppdaterad
Publicerad

När skillnaden mellan toppen och botten är ovanligt stor i allsvenskan är det också fler lag som lyder under stämpeln kris.

Men vilket lag går det egentligen tuffast för?

SVT Sports expert Daniel Nannskog har listat de tre största krislagen.

Här är expert Nannskogs krislista

Listan visar vilket lag som har det jobbigast just nu i fallande ordning.

1. Helsingborg

– Otroligt stökig säsong som ändå började förtroendeingivande, för att sedan rasa. Krisen började med ”Granens” skada. De har haft mycket oflyt, men raset började med Alexander Farnerud och ”Granens” skada. När de samtidigt släppte Ramus Jösnsson och Andri Rúnar Bjarnason har de inte bredden för att vinna, säger Daniel Nannskog.

– Dessutom är HIF speciellt. Trots att de är nykomlingar ser fansen dem som ett topplag. När man då inte har laget till det blir det en enorm press.

Det har de gjort fel:

– Först och främst har de ingen bra ekonomi och de har misslyckats med sina vävningar. HIF har förstärkt en hel del men när ingen av dem spelar (förutom målvakten Anders Lindegaard) så har de problem med scoutningen.

Det behöver de göra:

– De behöver börja grisa och få med sig fansen på det. För det kommer inte se bra ut. Det gäller också att förstå allvaret, HIF är inget topplag och den inställningen behöver laget tillsammans med publiken ha. För de måste göra det tillsammans.

2. Östersund

– För mig är det ett riktigt krislag. Med tanke på vad man presterat på senare år med formidabel fotboll, där de tagit oss med storm. Förra säsongen besegrade de Arsenal.

– Och nu till detta: det man visar upp i dag. Självklart började allt med den ekonomiska soppan som klubben hamnade i – det startade nedgången.

Det har de gjort fel:

Spelartappen: Man hade spelare som Brwa Nouri, Sotirios Papagiannopoulos, Saman Ghoddos, Curtis Edwards och Ken Sema som nu blommar i andra klubbar, de har ersatts med spelare som inte alls är sådana profiler – inte alls i närheten.

– Man charmar inte alls som man gjorde innan, man har inte den kapaciteten och den självklarheten i sitt spel längre. De är en svag version av sig själva.

Det behöver de göra:

– Jag tror nånstans så här: börja hitta profilerna igen och hitta spelare de kan ta till sina hjärta, hitta profilerna, nu finns det inga spelare som berör. Det  är inte det lättaste men de behöver komma tillbaka till det.

3. Sundsvall

– Där är det lite som för Östersund. Ett lag som charmade oss förra året med ett bra spel med sina spanska influenser under tränare Ferran Sibila, anförda av en Linus Hallenius i praktform.

– De gör inte mål längre, de har också dålig ekonomi. Självklart har det stor betydelse när man släpper en så viktig spelare som Hallenius, som man egentligen ska kunna behålla.

Det har de gjort fel:

– Tappet av Halllenius är enormt. Han gjorde så mycket: i press-spelet, de viktiga målen och som den pådrivare han var.

Det behöver de göra:

– De behöver hitta någon som kan göra det Hallenius gjorde. Både kring ledaregenskaper men som också kan göra målen. De skapar sina chanser men de gör inte mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.