IFK Norrköpings Isak Pettersson räddar straffen från Helsingborgs Anthony van den Hurk. Sekunden senare skjuter van den Hurk dock in returen till 2-1. Foto: Bildbyrån

Svängigt då Helsingborg luggade Norrköping

Jumbon Helsingborg skrällde till och slog IFK Norrköping i en svängig tillställning på Olympia med 3-2 (2-1). Laget vände Norrköpings tidiga mål med hjälp av två billiga straffar, men skapade även några egna chanser, varav en resulterade i segermålet i slutet av matchen.

– Det var skönt att vi fick trean, säger matchhjälten Rasmus Jönsson till SVT Sport.

I matchen på Olympia rivstartade Norrköping målfabrikationen genom Alexander Fransson som petade in bollen redan efter tre minuter. Bara sex minuter senare hittade domaren Kristoffer Karlsson en straff som utökade listan av billiga straffar i årets allsvenska.

Norrköpings Lars Krogh Gerson blev rammad av Martin Olsson som föll och tilldelades en straff. Anthony van den Hurk slog in 1-1 behärskat bakom Isak Pettersson.

Målet gav Helsingborg energi nog att spela jämnt med topplaget Norrköping. Bland annat hade Alex Timossi Andersson två riktigt fina nickar som var nära att resultera.

Efter 23 minuter var det dags för Helsingborgs andra straff på grund av en hands på Ísak Bergmann Jóhannesson. Även denna gång var straffen högst tveksam, även om det krävdes en tv-repris för att upptäcka att bollen inte träffade armen.

Den här gången väntade Isak Pettersson ut straffen. Men han lämnade en retur som van den Hurk kunde utnyttja. 2-1 till Helsingborg.

Efter Helsingborgs ledningsmål tog Norrköping över matchen alltmer och laget hade ett par skapliga chanser innan halvtid. Bland annat hade Jonathan Levi ett rungande skott i stolpens utsida.

Norrköping jagade

I den andra halvleken tog IFK Norrköping över i jakt på kvittering. Laget bombarderade inte Alexander Nilsson i HIF-målet, men några bra chanser fick man till. Bland annat nickade Christoffer Nyman hårt och tvingade Nilsson till en fin räddning.

I den 62:a minuten resulterade Norrköpings tryck då Ísak Bergmann Jóhannesson fick revansch på sin orsakade straff genom att dundra in 2-2.

Norrköping fortsatte att pressa, nu för ett segermål. Det resulterade i några chanser, men också några skapliga kontringar där Rasmus Jönsson hade det bästa skottläget.

Norrköpings Christoffer Nyman var framme två gånger och tvingade Alexander Nilsson till fina räddningar på ett skott och en nick.

Men Helsingborg fortsatte att gå fram med mycket folk när tillfälle gavs och efter 80 minuter sköt Rasmus Jönsson 3-2. Och även om hemmalaget fick hjälp av de två straffarna så vann laget inte orättvist, utan man var hela tiden på tå och jobbade hårt och disciplinerat.

– Det är klart att det var otroligt skönt och viktigt för oss. Vi har haft många matcher på slutet då vi har varit nära en trea, men inte riktigt haft marginalerna med oss, säger Jönsson.

KLIPP: Helsingborgs tränare Olof Mellberg utvisad (2/8 2020)