Landslagschefen tycker att fler europeiska lag borde få spela OS. Foto: Bildbyrån

Historisk europeisk dominans i VM – ”För få platser i OS”

Uppdaterad
Publicerad

Sju av åtta lag som tog sig till kvartsfinal i VM i Frankrike var europeiska. Den dominansen har det aldrig varit på damsidan tidigare och senast det var över hälften var i Sverige 1995.

– Lagen från Europa är starkare än någonsin, sade den svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors till TT under VM.

I årets VM var alltså bara två kontinenter representerade i kvartsfinal. I sex av åtta VM-turneringar ha nationer från minst fyra världsdelar tagit sig till VM-kvart.

Europeiska lag i VM-kvartsfinal:

2019: 7/8, två världsdelar representerade

2015: 3/8, fyra världsdelar representerade

2011: 4/8, fem världsdelar representerade

2007: 3/8, fem världsdelar representerade

2003: 4/8, fyra världsdelar r representerade

1999: 4/8, fem världsdelar representerade

1995: 5/8, tre världsdelar representerade

1991: 5/8, fyra världsdelar representerade

Trots den europeiska dominansen spelar bara tre europeiska lag i OS i Tokyo 2020. I och med att Sverige tog sig till semifinal i VM är de ett av de tre.

– Jag tycker dessutom att OS-slutspelet borde utvecklas med några lag och då borde Europa få ett antal platser till. Men vi kan inte spela slutspel med bara europeiska lag, men sett till hur det ser ut är Europa starkast, säger Domanski Lyfors till SVT Sport.

Landslagschefen tycker att kvalet till OS borde göras om helst.

– Det allra bästa hade varit att ha ett separat OS-kval, och det tror jag att det kommer bli i framtiden. Och jag tror att det här VM-slutspelet kommer att pusha på det, säger hon.

Kval till OS 2020, fotboll, damer

Tolv nationer gör upp om OS-medaljerna i Tokyo 2020. Värdnationen Japan är direktkvalificerad, och så här delas övriga platser upp:

Asien: Två platser. De två främsta lagen i det pågående OS-kvalet (åtta lag återstår, finalomgången spelas i mars 2020) går till OS.

Afrika: 1,5 plats. Segraren i det pågående OS-kvalet (16 lag återstår, finalen spelas i början av 2020) går till OS. Tvåan går till playoff mot Chile, tvåa i Copa América.

Nord- och Centralamerika: 2 platser. Kvalet inleds i oktober. De två främsta lagen går till OS.

Sydamerika: 1,5 plats. Brasilien är klart för OS som vinnare av Copa América 2018. Chile, tvåa i Copa América, ska spela playoff mot tvåan i afrikanska kvalet om ytterligare en OS-plats.

Oceanien: En plats. Nya Zeeland kvalade in till OS genom att vinna Oceaniska mästerskapet 2018.

Europa: Tre platser. De tre främsta europeiska lagen i VM 2019 går till OS. Om två eller flera lag inte går att skilja åt avgörs platserna genom ett OS-kval. Europeiska nationer i VM: Sverige, England, Norge, Nederländerna, Skottland (utslaget), Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien.

Källa: Fifa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.