Lättad och nöjd Schelin efter segern

Uppdaterad
Publicerad

Seger för Sverige mot Ryssland och vägen mot kvartsfinal ligger krattad och klar.

– Jättegött att få göra mål, säger Lotta Schelin till SVT Sport efter matchen.

Lotta Schelin var nöjd efter 2-0-segern över Ryssland. Och det var en lättad målskytt som SVT Sport träffade efter matchens slut.

– Det känns väldigt bra. Väldigt viktigt för oss att få göra ett hyfsat tidigt mål och det kändes som om vi hade trycket på Ryssland. De fick backa hem och skapade inte så mycket, så det var viktigt att få hål på dem så att de inte byggde självförtroende, sade Schelin.

Damlandslaget i fotboll

”Viktigast var tre poäng”

Lotta Schelin blev målskytt i matchen och var den som öppnade målskyttet i den 22:a minuten. Detta när hon höll sig framme och nickade in ledningsmålet.

– Det var jätteskönt och självklart viktigt att få hjälpa laget. Och i det läget var det ett viktigt mål för oss. Jättegött att göra mål, men det viktigaste var ändå tre poäng och det är så skönt att känna att vi kan gå vidare och har några dagar att vila och ändå ha med oss fyra poäng.

Historisk Schelin

Målet innebar att Schelin nu är historisk i EM-sammanhang. Detta innebär att hon nu är den bästa svenska målskytten i ett Europamästerskap genom tiderna. Zlatan Ibrahimovic och Hanna Ljungberg – som Schelin tidigare delade förstaplatsen med – stannade bägge på sex mål.

Se hela intervjun med Schelin och andra från landslaget i spelaren ovan.

Så går Sverige vidare i EM

Sverige kan gå vidare till kvartsfinal även vid förlust i den avslutande gruppspelsmatchen mot Italien. Men då får inte Ryssland besegra Tyskland.

Sverige går till kvartsfinal ...

... vid seger eller oavgjort mot Italien.

... vid förlust mot Italien om inte Ryssland vinner mot Tyskland.

Sverige vinner gruppen ...

... vid seger mot Italien samtidigt som Tyskland inte vinner mot Ryssland med större siffror.

... vid oavgjort mot Italien samtidigt som Tyskland och Ryssland spelar oavgjort.

Källa TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet