Artjom Dzjuba pekas ut som största hotet mot Sverige i torsdagens Nations League-match. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Hotet mot Sverige: Anfallaren som profilerat sig som en rysk Zlatan

Uppdaterad
Publicerad

Från bråk med tränare och rysk Zlatan-profilering till ett erkännande i VM i somras.

När ett pressat Sverige åker till Ryssland gäller det att stoppa reslige Zenit-anfallaren Artjom Dzjuba.

– Definitivt en väldigt tydlig nyckelspelare i deras anfallsspel, säger landslagsscouten Roger Sandberg till SVT Sport inför matchen i Kaliningrad.

Till slut fick han sitt internationella genombrott och rentav erkännande. VM:s stora skräll blev på många sätt värdnationen Ryssland. I centrum en 196 centimeter lång anfallare.

– Intressant med honom var att han inte spelade från start i premiären i VM, men kom in där och gjorde mål, säger landslagets scout Roger Sandberg, som såg fyra av Rysslands matcher under VM på plats, och fortsätter:

Herrlandslaget i fotboll

– Efter det så har hans roll bara vuxit för varje match de har spelat och nu är han lagkapten.

Kontroversiell

Men vägen dit har knappast varit fri från kontroverser. Han blev tidigt i karriären anklagad för att ha snott pengar av en lagkamrat och lånades ut i efterspelet av konflikten. Själv hävdade han att han aldrig rotat i Vladimir Bystrovs fickor. Om den delen av hans historia vet vi inte så mycket mer – till skillnad från tränarbråken.

Efter att hans Spartak Moskva förlorat stort mot rivalen Dinamo 2012 ville medierna ha en förklaring.

– Fråga vår lilla tränare, sade han hånfullt och syftade på nuvarande Arsenal-tränaren Unai Emery.

Det var knappast något undantag. När Ryssland åkte ur för-VM i fjol lade han ut en bild i sociala medier där han och anfallaren Aleksandr Kokorin – ingen av dem var med i turneringen – gjorde en mustaschgest, en syrlig passning till förbundskaptenen Stanislav Cherchesov och det ryska misslyckandet.

Inget talade då för att Dzjuba skulle ha något med Cherchesovs VM-trupp att göra men saker ändras. Kanske gav tidigare ryska förbundskaptenen Guus Hiddinks svar på varför.

– Artjom är kapabel att väcka hela laget i omklädningsrummet. Han ger spelarna mod. Han kanske inte är den mest tekniska eller skickliga spelaren men det är omöjligt att förbise hans påverkan på planen, sade Hiddink.

Har Zlatan som idol

30-åringen har berättat att Zlatan är hans idol. Men medan den svenske världsstjärnan spelat på absoluta världsnivån under lång tid har frågorna kring Dzjuba mestadels handlat om när han ska ta steget dit. Det har inte hindrat honom från att profilera sig som en rysk version av Zlatan. Allra märkligast blev det när Sverige och Ryssland mötte varandra i EM-kvalet för fyra år sedan.

Då utlyste ryska fotbollsförbundet en udda tävling. Supportrarna fick skicka in sina budskap som sedan skulle tryckas på en t-shirt, varpå Dzjuba skulle ge den som en gåva till Zlatan efter Sveriges match mot Ryssland. ”Bests do not born. They become”, blev det något obegripliga men vinnande bidraget som rättades till ”The best are not born. They are made”. Om syftet var att åter profilera Dzjuba som en rysk Zlatan så gick det inte hem. Kanske för det oklara budskapet, kanske för att Zlatan aldrig kom till spel i matchen.

Fyra år senare behöver han inte bevisa sig, trots att han aldrig lämnat rysk klubbfotboll. Bara Harry Kane och Eden Hazard gjorde fler poäng i VM och när Nations League drog i gång följde han upp VM-succén med att sänka Turkiet. Rubrikerna på planen överglänser numera Dzjubas rubriker utanför densamma. Det säger mycket om vad han uträttat på sistone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet