Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olivia Schough skulle verkligen välkomna ett fotbolls-EM i Sverige. Foto: Bildbyrån

I dag kan Sverige få fotbolls-EM: ”Goda chanser”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns goda chanser att Norden i kväll tilldelas värdskapet för fotbolls-EM 2025. Det menar norska fotbollstoppen Lise Klaveness.

I så fall återvänder mästerskapet till Sverige, där det senast avgjordes 2013.

– Det hade varit otroligt, säger Olivia Schough, som var en av få i dagens landslag som deltog 2013, till SVT Sport.

Den gemensamma kandidaturen från Sverige, Norge, Danmark och Finland saknar inte konkurrenter. De tre andra sökande är Frankrike, Polen och Schweiz, där framför allt den sistnämnda nationen är en stark aspirant, säger Lise Klaveness, ordförande i Norges fotbollsförbund.

Senare i dag ska Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) exekutivkommitté ta beslut om vilken kandidat som går vinnande ur striden.

– Vi har ett väldigt starkt bud, men även starka konkurrenter. Schweiz har ett väldigt bra bud. Det ska verkligen bli spännande, säger Klaveness.

Klaveness framhåller att även om det sker en stor professionalisering av fotbollen ute i Europa just nu är Norden något av damfotbollens vagga.

– Ett EM här skulle vara att ta hem fotbollen till rötterna igen. För det är ju här som damfotbollen verkligen växte fram.

”Hade varit helt otroligt”

För tio år sedan arrangerade Sverige på egen hand fotbolls-EM. Att få uppleva ett nytt mästerskap på hemmaplan, särskilt med tanke på damfotbollens utveckling sedan 2013, vore något alldeles extra, säger de svenska landslagsspelarna.

Olivia Schough togs ut i truppen EM 2013, efter att ha landslagsdebuterat i mars samma år. 

– Obeskrivlig känsla var det då, det var mitt första mästerskap också. Det hade varit första gången för många nu, säger hon.

Mycket har hänt på tio år, bland annat har följet för landslaget har ökat.

– Nu har vi fått upp en enorm supporterskara, så att få uppleva det här igen med ännu mer stöd hade ju varit oroligt, såklart.

Under sin valkampanj till att ta en plats i den exekutiva kommittén i Uefa har Lise Klaveness pratat med många ordföranden från de övriga 55 medlemsförbunden i Europa. Men norskan får inte lov att marknadsföra det nordiska EM-budet.

– Men jag tror att vi har goda chanser. Min känsla är att det är 50–50, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.