Isak, för första gången i Real Sociedads tröja. Foto: Bildbyrån

Otlu: ”I Real Sociedad avgör Isak sin egen framtid”

Publicerad

KRÖNIKA · Det spelade ingen roll vad han gjorde i Dortmund – han fick inte spela oavsett.
Det spelade ingen roll vad han gjorde i Willem II – han skulle spela oavsett.
Nu är det färdigkalibrerat. I Real Sociedad avgör Alexander Isak sin egen framtid.

Diljen Otlu

Reporter

Ingen svensk spelares val i karriären är lika engagerande just nu. Den senaste veckan har han nog själv förstått det också. På Friends Arena, mot Malta, i fredags hann han knappt resa sig från bänken innan hela arenan skanderade hans namn. Bara några dagar senare skrek den svenska klacken på Santiago Bernabeu efter ett byte på sin nya favorit.

Det är en ny vardag han befinner sig i, som bara en annan svensk gjort i det skedet av sin karriär: Zlatan Ibrahimovic. Själv verkar han inte bry sig så mycket om att andra vill stöpa honom i Zlatan-formen – han är snarare 30 än 19 i sitt sätt att hantera sin omgivning – men han är säkert trött på att svara på frågorna.

Efter Malta-matchen undrade någon, efter Spanien någon annan, för några månader sen fick han frågan, för några år sen likaså – och det skulle inte bli något undantag när han presenterades av Real Sociedad.

– Jag har inga problem med att jämföras med honom. Jag känner mig inte som någon annan så jag försöker bara vara mig själv och göra mitt bästa, sade 19-åringen.

”Träder ur Zlatans skugga på riktigt”

Men nu träder han ur Zlatans skugga på riktigt. När Zlatan gjorde sin första flytt var han förvisso äldre än vad Isak är nu – men han behövde aldrig kalibrera på vägen till att bli en världsspelare. Varje klubb blev ett perfekt steg till den absoluta världstoppen.

För Alexander Isak blev inte Dortmund alls vad det var tänkt från början. Medan klubbledningen värvade honom ville hans tränare inte ha honom och nästa såg honom inte som del av sitt lag. Man kan tycka att han tog i för mycket när han tog steget till Dortmund. Medan det kraxats om hans val skickade han sig själv till Holland och fyllde CV:t med ligans bästa målsnitt fram till sista omgången.

Men för Dortmund räcker det uppenbarligen inte. 19-åringen är inte en del av tränaren Lucien Favres planer och det i sig behöver inte vara förvånande. Det är så mycket annat än kvalitet och vad man har presterat som ska stämma för att han ska vara kvar – som den mördande konkurrensen i Dortmund.

Vad som däremot förvånar är prislappen som det rapporteras om. Cirka 70 miljoner rapporterar lokala medier att han går för och med klausuler kan den summan triggas. Men Dortmund får inte ens tillbaka pengarna som man värvade honom från AIK för. Och det är högst anmärkningsvärt av två anledningar.

”Tecken på att hans framtid i klubben är över”

Det ena är att hans succé i Holland inte tycks ha påverkat prislappen nämnvärt. Medan två år äldre Frenkie de Jong lämnade samma liga för över 700 miljoner går Isak inte ens för en tiondel. Det är klart att de Jong är betydligt mer etablerad och har stämplat sin kvalitet på fler arenor än den holländska. Men de har utgått från en vardag i samma liga, vilket visar att övergångar är mer komplexa än att bara prestera (agenter för köpande och säljande klubb, spelaragent, mm, påverkar prislappen).

Det andra är att Dortmund är beredda att släppa honom för en så låg prislapp. Det är ett tecken på att hans framtid i klubben är över, oavsett om det finns en återköpsklausul i affären eller inte.

Och på något vis känns det skönt att det är här det landar. Nu har han hittat sin nivå för att utvecklas på bästa sätt och få rätt signaler. Presterar han inte får han inte spela, presterar han får han spela – och presterar han riktigt bra är han snart på världstoppen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.