Idrottsministern: ”Idrotten behöver ett besked så snabbt som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsrörelsen vill ha ett besked om när man kan spela matcher igen. Idrottsministern Amanda Lind menar att Folkhälsomyndigheten måste avgöra smittläget först – men förstår otåligheten.

– Idrotten behöver ett besked så snabbt som möjligt, säger hon till SVT Sport.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gav på tisdagens partiledarmöte statsminister Stefan Löfven en tydlig uppmaning: Låt fotbollen starta.

– Det kan inte vara fotbollen som ska bära ansvar för hur krogar lyckas följa regelverk eller hur supportrar beter sig i övrigt. Det måste samhället och myndigheter ta hand om, och därför är det oerhört viktigt att fotbollsförbundet får besked och kan sätta i gång i mitten på juni, sa Liberalernas partiledare.

Corona och idrott

Men enligt idrottminister Amanda Lind finns just nu inga planer från regeringen att ge klartecken till fotbollsrörelsen.

– Nej, men just nu förs en intensiv dialog mellan Riksidrottsförbundet, fotbollsaktörer och Folkhälsomyndigheten och jag är väldigt positiv till att man från idrotten lagt fram olika konkreta förslag på hur man ska kunna anpassa sin verksamhet på ett så säkert sätt som möjligt. Den diskussionen måste fortsätta nu. Idrotten behöver ett besked så snabbt som möjligt, säger hon till SVT Sport.

Se idrottsministern Amanda Lind i klippet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet