Foto: TT Nyhetsbyrån

FHM närmar sig beslut om fotbollen: ”Hoppas landa nästa vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiologen Anders Tegnell hoppas lämna ett besked till fotbollsrörelsen nästa vecka.

Men han uttrycker oro för supportrarna och sportbarerna gällande smittorisken.

– Det ser vi som en absolut risksituation, säger Tegnell till SVT Sport.

Fotbollsfrågan är hett ämne för tillfället. Folkhälsomyndigheten hoppas på att lämna ett besked nästa vecka.

– Det är vi helt inne på, vi förstår att man måste få veta. Vi hoppas landa nästa vecka. Vi ska försöka få till ett möte med viktiga aktörer och hamna i en bedömning nästa vecka, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till SVT Sport.

Corona och idrott

Men det finns ett par frågetecken att räta ut.

”Det kanske är en variant”

Tegnell betonar, precis som tidigare, att det inte enbart handlar om de 22 personerna som möts på fotbollsplanen.

– Man måste tänka på helheten, vad det kan betyda för barer och restaurangverksamheten. Vi vet att vid den här typen av samvaro på barer och restauranger har smittspridningen varit rätt omfattande vid flera olika tillfällen. Så det ser vi som en absolut risksituation, säger han.

Kan det bli aktuellt att stänga barer vid fotbollsmatcher?

– Jag vet inte, vi får diskutera igenom det. Det kanske är en variant som vi får fundera på, i alla fall vissa typer av verksamhet. Barservering är inte tillåten i dag, det är bara bordservering.

Ni är alltså rädda för att supportrarna ska gå till barer?

– Ja.

Hur ska ni ändra på det till nästa vecka?

– Det är bara att vi ska prata igenom det med olika aktörer så vi hittar ett bra sätt att förhindra att det händer.

– Man kanske på frivillig basis, för att göra det möjligt, kan säga att ”vi inte kommer att visa matcher” på restauranger och barer. Det finns olika möjligheter.

”Klubbarna måste prata med dem”

Betyder det att klubbarna även behöver prata med sina supporterföreningar?

– Ja, klubbarna måste prata med dem. Jag såg i Tyskland att det var så att hemmalaget förlorade matchen om supportrarna samlades utanför arenan.

Det kan bli tal om den typen av regler även i Sverige?

– Eller frivilliga åtaganden, eller hur man ska kalla det. Vi behöver ha en gemensam förståelse för det. Det här är inte bara en matchfråga, det är en samhällsfråga.

Så beslutet påverkas av hur sportbarerna agerar?

– Ja, och supporterklubbarna... kan jag tänka mig. Man måste även där vara överens om att de här matcherna måste man kanske sitta hemma i soffan och titta på.

Bundesliga drog igång i helgen, men Tegnell har inte kikat på Tyskland ännu. Han vet inte om Folkhälsomyndigheten kommer prata med någon där.

– Det är möjligt att vi gör det. Det är även möjligt att fotbollsförbundet och Riksidrottsförbundet har bättre kontakt med dem än vad vi har. Vi måste hämta in all den informationen vi har nytta av, säger Tegnell.

Allsvenskan hoppas få starta i mitten av juni. Damallsvenskan hoppas på premiär den 27-28 juni. Tidigare har Tegnell och FHM sagt att de ska lämna beslut om fotbollen i början av juni, men nu finns det som sagt en möjlighet att det kommer tidigare.

Svenska cupen är inställd på obestämd tid.

Tegnells svar på kritiken: ”Vissa verksamheter måste begränsa sin verksamhet” (15 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet