Tysk polis positivt överraskad: ”Förvånansvärt tyst”

Uppdaterad
Publicerad

Bundesliga startade upp i helgen som var – men utan publik.

Inför starten fanns en oro i landet om att stora folksamlingar skulle uppstå.

Men polisen i Dortmund var förvånade över hur lugnt det var kring arenan.

– Det var förvånansvärt tyst, säger Oliver Peiler, talesperson vid Dortmundpolisen.

I lördags spelades derbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 som vanligtvis är en stor publikfest – men den uteblev.

– Vi hade inte förväntat oss att det var så pass få supportrar som skulle ta sig till arenan, det var förvånansvärt tyst. Uppenbarligen har önskan från städerna och polisen att stanna hemma och kolla på matcherna fungerat, så vi är väldigt nöjda, säger Oliver Peiler, talsperson vid Dortmundspolisen till nyhetsbyrån Reuters.

Corona och idrott

”Hade klättrat upp i ett träd för att se”

I München bor journalisten Kajsa Norell och hon berättar att det endast rapporterats om två fall under helgen som brutit mot corona-restriktionerna. En incident där fler än 50 personer hade samlats och en lite märklig incident i matchen mellan Union Berlin och Bayern München.

– Det var två fans som hade klättrat upp i ett träd för att försöka titta ner på arenan och få en liten glimt av matchen den vägen. Förutom det så verkar det som folk har hållit sig till reglerna, säger Kajsa Norell, journalist på Sveriges Radio, till SVT Sport.

Innan ligan återupptogs gjordes opinionsmätningar i landet som visade att 65 procent inte ville att det skulle spelas fotboll igen. Och det var blandade reaktioner från supportarna efteråt. På pubar i Dortmund fanns glada Dortmundsupportrar som firade derbysegern men det var inte alla i Tyskland som var lika glada över tre poäng.

– En av reaktionerna efter helgens matcher var ett fans som sa såhär ”skillnaden nu är att det känns inte som att det är klubben och vi fans som vunnit, utan det är något som spelarna vunnit”. Det tycker jag är ganska talande, säger Kajsa Norell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet