Egna produkterna kan bli guld värda för Norrköping

Det är 26 år sedan IFK Norrköping vann SM-guld. Nu leder man allsvenskan med en halv startelva med egna produkter. – Enda sättet att få erfarenhet är genom att spela, säger managern Janne Andersson till SVT Sport.

Det är 26 år sen IFK Norrköping blev Guldköping. Den dramatiska segern mot Malmö på straffar var klubbens tolfte titel. Dagens Norrköping har inte samma ekonomiska muskler som storklubbarna och istället har man fått gå en annan väg. Trots en femteplats 2012.

– Vi hade inte en möjlighet att förlänga med som lyckades då. Vi gjorde ett ombyggnadsår med ett antal egna spelare som gjorde sin första allsvenska säsong. Det yngre saknar är erfarenhet. Enda sättet att få det är genom att spela. Tar man åt sig det på rätt sätt och visar det som flera gjorde, då är det absolut värt att fortsätta satsa på det.

Finns ännu fler i truppen

Och det har man gjort. Janne Andersson har satt sin prägel på Norrköping. Halva startelvan består av egna produkter och det finns ännu fler i truppen. Trots att man var fyra poäng från kvalstrecket ifjol, värvade man bara två nya och satsade på dom spelare man hade.

– Spelare som kommer utifrån kommer till en grupp där lokala killar är i majoritet. Det gör det lätt för dem att komma in i Norrköpingslivet, säger Christopher Nilsson Telo som varit i klubben sedan 2002.

Anfallsparet Christoffer Nyman och Emir Kujovic har tillsammans gjort 29 mål. Janne Andersson har gett spelarna en stark tro, på laget och sig själva.

– Vi kände varandra innan jag kom hit. Janne visste vilka kvaliteter jag hade och i vilket skick jag var. Han gav mig den tiden jag behövde för att bygga upp kroppen eftersom jag var skadad. Det är klart att förtroendet betyder jättemycket. Jag fick spela matcher, komma i form och det är nu det ger resultat, säger skytteligaledaren Emir Kujovic.

”Tror alltid jag ska vinna guld”

Den här säsongen har han gjort 19 mål. Nyman har satt dit tio bollar och är delad femma i skytteligan.

– Janne har trott på mig väldigt länge och det här är den säsongen då jag har fått starta flest matcher. Det betyder väldigt mycket och det är så man utvecklas också, säger han.

Norrköping leder allsvenskan med tre omgångar kvar, två poäng före IFK Göteborg.

– Jag tror alltid att jag ska vinna guld i alla lag jag tränar, hehe. Men en vinner, femton vinner inte. Är man bland de som inte lyckas kan man inte gräva ner sig, då blir det ett jobbigt liv. Jag tycker att vi har gjort en bra säsong och hoppas att vi kan fullfölja den lika bra, säger Janne Andersson.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.