Frida Östberg (till höger) fruktar att det kan bli slitna damallsvenska spelare i år. Foto: Bildbyrån

Inför damallsvenska säsongen: Frida Östberg fruktar fler skador

Uppdaterad
Publicerad

Årets damallsvenska säsong blir mer intensiv än någonsin tidigare.

Nu fruktar Frida Östberg för att spelarna kan drabbas av fler skador.

– Återhämtningen blir ju en bristvara, säger SVT Sports expert.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten i fredags gav klartecken för att tävlingsidrott för vuxna får starta den 14 juni stod det även klart att damallsvenskan inleds 27-28 juni. Därmed blev det fastställt att det blir en full damallsvensk säsong – trots att nästan tre månader gått sedan det från början var tänkt att serien skulle inledas.

Piteå föreslog i maj att damallsvenskan i år skulle spelas som en enkelserie, men så blev det alltså inte.

”En annan kravbild”

En som var positiv till Piteås förslag är SVT Sports expert Frida Östberg, som varnar för att beslutet att nu spela en väldigt intensiv serie för att hinna med dubbelmöten.

– Återhämtningen blir ju en bristvara. Jag känner väldigt mycket med både Piteå och Umeå som ska ut och resa långt till och från matcherna och får mindre tid till återhämtningen. Det man ska lägga in i det här, när man jämför damernas och herrarnas allsvenska, är att många tjejer har det här som deltidsarbete, säger hon, och fortsätter:

– Det innebär att man har ett annat jobb där man kanske får in i alla fall hälften av inkomsten. Och många kanske pluggar. Så det finns en helt annan kravbild på de här spelarna. Dels ska de leverera inom fotbollen. Och sen ska de komma hem och jobba ikapp allt de förlorat under resorna.

– Så återhämtningen blir återigen begränsad.

”Kan finnas en stress”

Som en konsekvens av att det nu ska spelas många matcher under kort tid tror Frida Östberg att vi nu kommer att få se en mängd konsekvenser som inte hade uppstått vid en enkelserie.

– Jag tror att vi kommer att få se matcher där man inte kan matcha sina bästa spelare på grund av belastningen. Jag tror att vi kommer att få klubbar ha ekonomiska utmaningar och jag tror att vi får individer som får tänka om och prioritera annat. Och när vi talar om skador så tror jag att vi kommer att ha unga spelare som får spela på grund av skadorna och belastningen, men det innebär att de inte har erfarenhet och rutin kring hur man ska jobba själv för att få optimal återhämtning, säger Östberg, och fortsätter:

– Och för tränarna kan det finnas en stress för att man främst kommer kunna återhämtningsträning, sedan ”dagen innan match-träning” och sedan match, och det sliter mycket. Man blir väldigt ojämn inom gruppen, spelarna får olika belastning och man kan inte träna på taktiska moment.

”Ställer ju stora krav”

Redan för en knapp månad sedan lyfte intresseorganisationen Elitfotboll Dams sportchef Stefan Alvén att årets spelschema kommer ställa hårda krav på tränarna.

– Det ställer ju stora krav på klubbarnas ledarstab och på tränarna, att de verkligen är skickliga i både träningsupplägg och periodisering så att man inte tränar för hårt mellan matcherna. Det kommer ju bli ett spelschema som kanske liknar det som herrarna har i Premier League, där man verkligen spelar tätt, sade han då, och lade till:

– Det innebär ju att man får träna lite annorlunda för att orka med matcherna. Det här är ju något som tränarna i damallsvenskan kanske inte är vana vid att hantera. Det blir ju de som hanterar det bäst som troligtvis har friskast spelare när vi kommer till slutomgångarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.