Marta (nummer tio) jublar med lagkamrater under VM i Frankrike förra året. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Lika löner för Brasiliens damer och herrar

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens fotbollsförbund, CBF, inför lika lön för alla landslagsspelare.

Det innebär att Pia Sundhages landslag får samma prispengar och ersättningar som herrarna.

– Nu finns det ingen könsskillnad längre, CBF behandlar män och kvinnor lika, säger ordföranden Rogerio Caboclo enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan tidigare har länder som Australien, Norge och Nya Zeeland beslutat att införa lika lön mellan fotbollslandslagen. Nu följer även Brasilien i samma fotspår.

Damer och herrar kommer nu att tilldelas lika stora summor i samband med landslagssamlingar och turneringar.

Agerandet hyllas i sociala medier av flera svenska landslagsspelare. Målvakten Zecira Musovic gör kopplingar till situationen i Sverige där Diskrimineringsombudsmannen, DO, förra veckan friade Svenska Fotbollförbundet för lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019.

”Klockrena initiativ”

”Rätt så säker på att DO hade fått fram samma resultat i sin utredning till Brasiliens landslag som de gjorde till SvFF för någon dag sedan. Skillnaden? Brasilien väljer en annan ersättningsmodell trots beslut. Det kallar jag för att ta egna, klockrena initiativ i arbetet framåt”.

Målvaktskollegan Hedvig Lindahl skriver bland annat:

”Lika lön för lika arbete i landslaget är det tydligaste sättet att visa att vi satsar på vår damfotboll i vårt land. Därför är det här viktigt [...] När man representerar ett landslag så är det ofta en verksamhet finansierad av statliga medel och därför är det viktigt med lika lön för lika arbete. När nu länder inser potentialen med investeringar i sin damfotboll så är det såklart viktigt att man hakar på”.

Chelseas Magdalena Eriksson har länkat till nyheten om Brasiliens agerande tillsammans med texten:

”Brasilien agerar. Stor respekt till dem”.

Brasiliens damlandslag, som leds av förbundskapten Pia Sundhage, har inte spelat sedan i mars på grund av coronapandemin.

ARKIV: Megan Rapinoes tal under Fifagalan (23 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.