Janne Andersson och Nilla Fischer. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Jag är fan inte ekonomiskt oberoende”

Uppdaterad
Publicerad

Under Fotbollsgalan i höstas höll damlandslagets stjärna Nilla Fischer ett uppmärksammat tal om jämställdhet.

Herrarnas förbundskaptenen Janne Andersson ställer sig bakom budskapet – men vänder sig också emot en del av resonemanget.

– Jag har hållit på med det här i 33 år och jag är fan inte ekonomiskt oberoende, säger han till Expressen.

I en lång intervju med tidningen Expressen pratar Janne Andersson bland annat om debatten om jämställdhet mellan de svenska fotbollslandslagen.

På Fotbollsgalan i november vann stjärnan Nilla Fischer Diamantbollen och höll sedan ett starkt tal för jämställdhet. Hon talade då till de unga kvinnor som vill bli fotbollsspelare och uppmanade dem bland annat att aldrig sluta spela och aldrig sluta kämpa för jämställdhet.

– Orättvisa gör ont. Om jag hade stått här i dag som man med den karriär som jag haft så skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt. Och inte mina barn heller, sade hon bland annat och konstaterade att ”vi är värda mer”.

”Självklart med lika villkor”

För Expressen ger Janne Andersson sin syn på Fischers tal.

– Jag har ingen avvikande åsikt där utan jag står för de åsikterna hon har och det är högst rimligt att vi ska vara jämställda i samhället. Det enda jag vände mig emot i resonemanget var det kring att vara ekonomiskt oberoende. Det förstod jag inte riktigt vad hon menade, säger han och fortsätter:

– Jag har hållit på med det här i 33 år och jag är fan inte ekonomiskt oberoende. Det finns människor inom olika branscher som är fantastiskt duktiga, men som inte alls är ekonomiskt oberoende, så det resonemanget förstod jag inte, den jämförelsen. Men däremot angående att man ska få lika förutsättningar att utöva sin idrott är helt självklart, säger Andersson.

”Har haft lättare eftersom jag är man”

På frågan hur han ser på jämställdhetsdebatten ur ett bredare perspektiv säger han att det är självklart att alla ska ha lika förutsättningar vad gäller allt.

– Jag är själv man och har förmodligen haft lättare till saker och ting beroende på att jag är man. Så det är klart att det funnits orättvisor. Men vi bor i ett land som är väldigt långt framme i sådana här frågor. Vi är inte perfekta och bäst på allt här i Sverige, men det finns väldigt mycket som fungerar bra och är rättvist. Allt från skolor till annat. Där jag tycker att Sverige är ett bra land gällande jämställdhet, säger Janne Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.