Janne Andersson ger instruktioner i Qatar Foto: TT Nyhetsbyrån

Janne Andersson om EM-beskedet: ”Får se vilka som är aktuella”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan halva den (just nu) ordinarie svenska startelvan kommer sommaren 2021 vara 34 år eller äldre.

Frågan är om de kommer vara högaktuella då?

– Jag får stämma av med dem hur de resonerar, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT Sport.

Marcus Berg, 34.

Sebastian Larsson, 36.

Herrlandslaget i fotboll

Andreas Granqvist, 35.

Mikael Lustig, 34.

Det är fyra spelare som varit mer eller mindre givna i de senaste årens svenska startelvor. Men 2021 kommer de, som ni ser ovan, vara relativt gamla. I alla fall om man jämför med vilken ålder som fotbolls-EM-lag brukar ha.

”Ska ha kontakt med alla”

Och den svenska förbundskaptenen Janne Andersson är medveten om att dagens besked innebär att han får ta ställning till en del extra.

– Det är ju ett drygt år tills jag ska ta ut truppen till EM, och det hinner ju hända mycket på ett år i fotbollens värld. Men jag ska ha kontakt med alla spelare som var aktuella till samlingen i mars (som nu inte blir av) och ha ett snack med dem, säger han, och fortsätter:

– Det är ju några äldre spelare som tidigare sagt att de ska  av efter EM. Så nu får jag resonera med dem och höra vad de säger nu, efter det här nya beskedet.

Hur skönt tycker du att det är att ha fått det här beskedet i dag?

– Jag tycker att det är bra. Det har ju varit mycket spekulationer och funderingar på slutet. Och även om jag var ganska övertygad om att det var så här det skulle bli så tycker jag att det är bra att beslutet är taget så att vi har något att förhålla oss till.

Janne Andersson är även glad att beslutet blev att spela nästa sommar, och inte till den sena hösten/vintern som det var en del rykten om.

– Jag tycker ju att det är bra om man spelar när det är en bra väderlek. Både i Ryssland och när jag inte varit förbundskapten så har det ju varit fantastiskt härliga somrar när Sverige varit med. Så jag tror att det är bra att vi spelar på sommaren, säger han.

Tuffa matcher inför

Uefas plan är nu att spela Nations League i höst. Det innebär att Sverige får tuffa matcher (Portugal, Frankrike och Kroatien) inför EM.

– Det blir bra värdemätare för oss, konstaterar Janne Andersson.

KLIPP: Markus Johannesson och Chris Härenstam om beskedet att EM flyttas till 2021 (17 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet