VM-kvalhjälten Jakob Johansson tillbaka i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter korsbandsskadan i Milano är Jakob Johansson tillbaka i landslaget. Tillsammans med Robin Quaison var Johanssons återkomst det enda utropstecknet när Janne Andersson presenterade en relativt väntad landslagstrupp inför Nations League-matcherna mot Turkiet och Ryssland.

– Jag såg Jakob på plats i förra veckan, och han var pigg och på. Det är precis gamla Jakob igen.

Två tävlingsmatcher återstår för herrlandslaget i höst. Två helt avgörande matcher för hur landslagshösten ska summeras, för landslagets Fifa-ranking, för i vilken division Sverige ska tillhöra i nästkommande Nations Lague.

– Ska bli jäkligt kul att gå in med två tävlingsmatcher i en samling, sa Janne Andersson till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

– Vi tar en sak i sänder, och först är det Turkiet. Och eftersom vi har några extra dagar på oss, då matchen spelas på lördag, hinner vi förebereda oss ordnertligt. Turkiet är ett svår analyserat lag.

”Det är gamla Jakob igen”

Men Janne Andersson tvingas ställa upp utan den kanske största stjärnan. Emil Forsberg är skadad och lämnas utanför:

– Jag har varit i kontakt med Emil och vi på förbundet samarbetar med Leipzig. Emil är inte spelbar ännu.

I Forsbergs frånvaro kommer Jakob Johansson, Rennes, som gjorde det enda målet i play-offmötena med Italien och sedan blev korsbandsskadad, comeback. Medan landslagskompisarna spelade VM tränade Johansson för att komma tillbaka. Och nu är det dags:

– Han har varit igång ett tag och tränat och spelat b-lagsmatcher. Men jag såg honom spela en hel match i förra veckan, och han var pigg och på. Det är precis gamla Jakob igen.

Kristoffer Olsson uttagen igen

Många av de nya spelarna som kom med till förra samlingen har lämnats utanför, men AIK:s Kristoffer Olsson är kvar.

– Jag vill inte göra någon enskild bedömning av dem som inte är med. Det är en helhetsbild om vilka spelartyper vi behöver just den här gången, var förbundskapten

Sverige har avgörandet i egna händer eftersom man har två matcher kvar att spela, medan Ryssland och Turkiet har varsin (mot Sverige). Först ut är Turkiet–Sverige nästa lördag, och sedan avslutas Nations League-gruppen med Sverige–Ryssland på Friends arena tisdagen efter.

Om Sverige vinner båda matcherna, bör det räcka till gruppseger. Å andra sidan är det stor risk att bli sist i gruppen om man tappar poäng mot Turkiet. Sverige inledde med att förlora 2–3 mot Turkiet hemma och spela 0–0 mot Ryssland borta. Senaste träningslandskampen var dock 1–1 mot Slovakien.

Landslaget samlas inför Fotbollsgalan på måndag. Första träningen är i Stockholm på tisdag.

Truppen till Nations League

Målvakter:Robin Olsen, Roma, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea.

Backar:Mikael Lustig, Celtic, Emil Krafth, Amiens, Andreas Granqvist, Helsingborg, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Pontus Jansson, Leeds, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Martin Olsson, Swansea,Filip Helander, Bologna.

Mittfältare/anfallare:Jimmy Durmaz, Toulouse, Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Gustav Svensson, Seattle Sounders, Oscar Hiljemark, Genoa, Marcus Rohdén, Crotone, Kristoffer Olsson, AIK, Marcus Berg, Al Ain, John Guidetti, Alavés, Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen, Viktor Claesson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jakob Johansson, Rennes.

Sverige möter Turkiet i Nations League på bortaplan den 17 november och Ryssland hemma den 20 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet