Stefan Johannesson Foto: Bildbyrån

Domarchefen inte med i SvFF:s internutredning om rasism-anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Nu stängs domarchefen Stefan Johannesson av från Svenska Fotbollförbundets utredning kring avstängde domaren Martin Strömbergsson. Det säger Johannesson själv till Fotbolldirekt.

– Jag är inte längre med i den, säger domarchefen till FotbollDirekt.se.

Johannesson skickade ut ett internt mejl till landets domare där han uppmanade dem att inte tala med media och att visa sitt stöd för avstängde Strömbergsson. 

Nu är alltså Johannesson inte med i den utredning som ska reda ut vad som hände mellan Strömbergsson och Östersunds målvakt Aly Keita, som anklagat domaren för rasism.

–Jag kan inte säga något om hur det går i processen kring utredningen för jag är inte längre med i den, säger Johannesson till FotbollDirekt.se.

Det bekräftar förbundets jurist Anders Hübinette för SVT Sport.

– Det är jag själv som fått uppdraget av vår generalsekreterare, säger Hübinette.

Det var i en podd som Östersunds målvakt Aly Keita berättade att han blivit utsatt för rasism av en allsvensk domare

–Jag har fått höra neger och andra dåliga saker. Förra året fick jag höra från en domare att ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, berättade Aly Keita i podden.

Avstängd i väntan på utredning

Svenska fotbollförbundet stängde av Strömbergsson i väntan på en internutredning kring händelsen och i den utredningen satt till en början domarchefen Stefan Johannesson. Men efter att denne skickat ut ett internt mejl, som Expressen var först att rapportera om,  till Strömbergssons försvar till landets domare har han nu alltså plockats bort från internutredningen.

Att det skulle bero på det utskickade mejlet vill inte kommunikationschefen Andreas Jansson medge för Fotbolldirekt.

– Vi utreder den här frågan med en mindre grupp personer som vi bedömer ska vara med i utredningen. Klart att Johannesson är en intressent i frågan som central (domarchef) men han behöver nödvändigtvis inte vara med i gruppen som hanterar frågan vidare, säger Jansson till sajten.

Inte heller Anders Hübinette vill medge att mejlet har haft någon betydelse.

– Stefan Johannesson är Martin Strömbergssons chef och kommer givetvis finnas med i utredningen på något sätt men det är jag själv som utreder, säger Hübinette till SVT Sport.

Vad anser du om lämpligheten i det mejl som Johannesson skickade ut till domarna?

– Jag vill inte säga något om det mer än att det har skickats.

Klipp: Strömberg: ”Det är en skandal som rullar upp i allsvenskan” 15/6 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.