Jakob Johansson i matchen mot Häcken. Foto: TT

Johansson tillbaka i IFK Göteborg – som mittback

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Johansson gjorde sin första allsvenska start på knappt sex år – som mittback.

– Jag är inte skrämd att spela där i framtiden, säger IFK Göteborgs mittfältare efter 0–0 i derbyt mot Häcken.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi, som har tvingats använda tvåsiffrigt antal mittbackspar den här säsongen, placerade Johansson i mittlåset med motiveringen att belastningen är mindre än på innermittfältet.

– Det är klart att man är lite osäker innan. Jag har spelat mittback tidigare men i grund och botten ser jag mig fortfarande som en innermittfältare. Det är där jag har spelat större delen av min karriär, säger Jakob Johansson.

Osäkert om landslagsklassen

30-årige Jakob Johansson sköt Sverige till VM i Ryssland med ett avgörande play off-mål mot Italien 2017. De senaste åren har han varit hårt drabbad av knäskador. Han flyttade hem till allsvenskan och ”Blåvitt” inför säsongen efter utlandsvistelser i AEK Aten och franska Rennes.

Om han håller landslagskvalitet vill han inte sia om.

-Det är jättesvårt att säga. Det är första matchen med 90 minuter och jätteskönt att veta att man håller. Men visst finns det saker att förbättra spelmässigt och beslutsmässigt, säger han.

– Det viktigaste jag tar med mig i dag är att kroppen känns bra och knät känns jättebra, säger Jakob Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.